24. kolovoza 2014.

Simfonija od čokolade – čokoladni creme brulee

Creme brulee je ultra popularni desert koji se služi u restoranima širom svijeta. Riječ je o jednoj vrsti zapečene kreme od jaja sa tankim slojem karamelizovanog šećera na vrhu. Zamislite sad sve to sa ukusom čokolade, mmmm




Na blogu koji nosi naziv Loveandoliveoil pronašli smo ovaj recept za koji njegov autor tvrdi da nije trebalo da ispadne ovakav, ali je ispao bolji od očekivanog i zato ga i vi probajte čim prije.

Potrebni sastojci:

crema2


  • 120 g tamne čokolade sitno nasjeckane
  • 1 ½ šolja punomasne slatke pavlake
  • 4 žumanca
  • ¼ šolje šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • Malo soli
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • Šećer za posipanje
Uključite rernu da se grije na 150C, a unutar tepsije stavite kuhinjsku krpu, to će spriječiti keramičke posudice u kojima ćete peći creme brulee da se pomjeraju, pa na krpu složite 6 keramičkih ramekin posudica. Možete upotrijebiti i obične keramičke šolje otporne na toplinu.
3-4 šolje vode zakuhajte i ostavite sa strane na toplom mjestu.
Čokoladu isjeckajte i stavite u vatrostalnu posudu i ostavite sa strane. Slatku pavlaku zagrijte na šporetu dok ne počne da pari. U posebnoj posudi mikserom mutite žumanca, šećer, kakao i so dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim u tankom mlazu sipajte zagrijanu pavlaku, prvo oko ¼ šolje da se jaja lagano zagrijju pa polako i ostatak, malo po malo dok ne uspete polovinu pavlake. Sve dobro promješajte, a zatim smjesu uspite u ostatak pavlake i mješajte.
Toplu smjesu prelijte preko sitno nasjeckane čokolade i ostavite da stoji 30 sekundi, zatim žicom za mućenje sve promiješajte da dobijete glatku čokoladnu smjesu bez komadića.
Ako ste čokoladu dovoljno sitno isjeckali trebalo bi da se istopi od topline tekućine, a ako su ostali komadići, vratite posudu na šporet, na veoma nisku temperaturu dok se svi komadići ne otope.
Nakon toga u smjesu uspite vanila ekstrakt i dobro promešajte.
Smjesu rasporedite u keramičke posude, tepsiju sa posudama stavite u rernu, a zatim pažljivo uspite vrelu vodu u tepsiju da dođe do otprilike polovine keramičkih posudica.
Pecite 30-35 minuta. Izvadite posude iz rerne i ostavite da se hlade 30 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite iz vode i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu. Kad se creme brulee ohladio na sobnoj temperaturi stavite ga na hlađenje u frižider, najmanje dva sata prije služenja.
šećer



30 minuta pre služenja izvadite posudice iz frižidera da dostignu sobnu temperaturu, po vrhu svake kreme u tankom sloju rasporedite malo kristal šećera pa rastopite šećer kuhinjskim brenerom da se karamelizuje. Ostavite da se šećer stvrdne minut-dva i poslužite.
Ako nemate kuhinjski brener creme brule pospite šećerom u prahu i poslužite, ali imajte na umu da to onda nije to.

0 komentari :

Objavi komentar