2. kolovoza 2014.

Bečki odrezak i salata od krumpira

Jeste li znali da je zlato izvor svega pohovanoga? Evo što piše u jednom kulinarskom almanahu: „Onaj tko je u Lombardiji tijekom 15. i 16. stoljeća bio dovoljno bogat, davao bi svoja jela obložiti zlatnom folijom. Zlato se naime smatralo lijekom...

Bečki odrezak © Wien Tourismus/Robert Osmark

Taj je raskošni luksuz uzeo toliko maha da je Vijeće desetorice u Veneciji bilo primorano 1514. godine zabraniti pozlaćivanje jela. Tražio se optički nadomjestak i tako je došlo do izuma pohanja.“ Znamo da je pohani odrezak i danas omiljeno jelo Austrijanaca: „Pečen do zlatnožute boje, vrlo tanak i tako velik da prelazi rub tanjura“. Odreske obavezno pripremajte od telećeg mesa.
Sastojci za 4 osobe:
4 teleća odreska po 200 g (od buta)
brašno, jaja i krušne mrvice za pohanje
sol
maslac ili ulje
Za salatu:
300 g krumpira sorte Kipfler (ili neka druga čvrsta sorta)
1 crveni luk
sol, papar, šećer
bijeli vinski ocat
ulje (može i bučino)
1 velika žlica senfa estragon
1 snop vlasca
Vrijeme pripreme: 45 minuta (komplicirana priprema)
Priprema:
Odreske istucite batom za meso dok ne postanu sasvim tanki te ih posolite. Uvaljajte ih u brašno, dobro ih otresite, zatim u jaja i krušne mrvice. Ispecite ih u dovoljno zagrijanog masti ili ulja dok ne dobiju zlatnožutu boju. Napomena: odresci moraju plivati u masnoći. Tavu svako malo protresite. Tako se pohani sloj neće zalijepiti za tavu i dobit će željeni valoviti oblik. Važno: kad okrećete meso, nemojte ga bosti vilicom!
Odreske možete peći i u pećnici. Uvaljajte ih u smjesu za pohanje kao što je ranije opisano, a zatim ih umočite u ulje. Složite ih na pleh (nije loše upotrijebiti papir za pečenje koji upija masnoću, ali to nije nužno) i pecite na 180° C. Gotovi su kada poprime zlatnosmeđu boju. Ako imate pećnicu koja radi na vrući zrak, možete ih peći na nekoliko plehova na 160° C. Prednost: ispeći ćete puno više odrezaka istodobno.
Odreske nakon pečenja temeljito osušite kuhinjskim ubrusom i poslužite.
Salata: Očistite i isjeckajte luk. Operite krumpir, pristavite posoljenu vodu te u njoj kuhajte krumpire dok ne omekšaju (oko 30 minuta, ali ovisi o veličini krumpira). Ogulite ih dok su još topli i izrežite na kriške. Dodajte luk, vlasac i preljev od senfa, vinskog octa, ulja, šećera, soli i papra. Preljev ne bi smio biti previše rijedak ni previše gust.

0 komentari :

Objavi komentar