Sastojci:
- 8 gotovih tortilja
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 1 crvena paprika
- 1 praziluk, ulje
- 300 g kačkavalja
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 dl soka od paradajza
- 20 g parmezana
- 40 g putera
- 2 kašike brašna
- 5 dl mlijeka
- origano
- mješavina začina
Priprema:
1. Praziluk i crvenu papriku očistiti i isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, a potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire i origano, začiniti po ukusu i promiješati.
3. Uzeti jednu tortilju pa staviti na nju dvije kašike pripremljenog fila. Posuti s malo kačkavalja te bočne stranice saviti 1,5 cm ka sredini i urolati. Na isti način nafilovati i ostale tortilje.
4. Posebno pripremiti bešamel sos: u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i sipati u nju sok od paradajza. Potom poslagati punjene tortilje, preliti ih bešamel sosom i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni
1. Praziluk i crvenu papriku očistiti i isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i papriku, a potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire i origano, začiniti po ukusu i promiješati.
3. Uzeti jednu tortilju pa staviti na nju dvije kašike pripremljenog fila. Posuti s malo kačkavalja te bočne stranice saviti 1,5 cm ka sredini i urolati. Na isti način nafilovati i ostale tortilje.
4. Posebno pripremiti bešamel sos: u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i sipati u nju sok od paradajza. Potom poslagati punjene tortilje, preliti ih bešamel sosom i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni
0 komentari :
Objavi komentar