11. srpnja 2014.

Punjene kremenadle

Niste neki ljubitelj piletine. Prije se odlučujete za "crveno meso", i uživate u spremanju toga. Još vam je draže kad uz to crvenilo ima i zelenila. Ako je tako, onda je ovo idealan recept za vas.
Clipboard0815
Sastojci:
  • 4 deblje krmenadle
  • 1 veća paprika
  • 200 g pelata paradajza
  • 1 luk
  • 300 g pileće džigerice
  • 1 kašika senfa
  • 5 dl juneće
  • supe iz kocke
  • 2 kašike gustina
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike vuster sosa (vorčester)
  • mješavina začina
  • biber
Za prilog:
  • 1 karfiol
  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • 4 dl ulja
  • so
Priprema:
1. Pelat paradajza isjeći na kocke, crni luk i papriku očistiti i sitno isjeckati. Pileći džigericu očistiti od žilica i sitno isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, a potom dodati papriku, te i nju kratko propržiti.
3. Dodati pileću džigericu, pelat paradajza i začine po ukusu. Dinstati dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. U toku dinstanja, po potrebi dodavati vodu.
4. Krmenadle zasjeći poprečno po sredini kako bi se napravio džep za punjenje. Napuniti ih pripremljenim filom i pričvrstiti čačkalicama.
5. Punjene krmenadle natrljati začinima i propržiti na vrelom ulju, kako bi porumenele sa svih strana. Potom zaliti junećom supom i dinstati na umjerenoj temperaturi dok krmenadle ne omekšaju, a tečnost napola ne uvri.
6. Gotove krmenadle izvaditi iz safta i ostaviti na toplom. U saft od pečenja dodati senf, vuster sos, gustin i začine po ukusu, te kratko prokuhati.
7. Gotovo jelo služiti uz pohovani karfiol.
Prilog:
1. Karfiol iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti i ostaviti da se ohladi.
2. Uvaljati ga u brašno, zatim u umućena jaja, te pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.

0 komentari :

Objavi komentar