7. srpnja 2014.

Varena krompiruša

Varena krompiruša




1kg krompira
500g gotove jufke
dvije glavice luka
dvoje jaja
jedna pavlaka
dvije kašike sitno sjeckanog peršuna friškog
-
ulje za jufke mastit
malo
bibera
malo
soli





Priprema
Krompir oprati i sa dovoljno vode u šerpi staviti da se kuha. Kuhan krompir izvaditi iz vode da se hladi. Dok se krompir hladii pripremati luk. Luk prečistiti, oprati, posušiti i isjeckati što sitnije. Ulje zagrijati u tavi i dodati luk. Luk pržiti da dobije žutotamnu boju. Ohlađen krompir oguliti i izerendati, zatim dodati prženi luk, biber i so. Lagano izmijesiti, pa dodati pavlaku, peršun i jaja. Ponovo izmijesiti, ujednačiti masu.

List jufke po dužini na faltne skupiti i preko pola sastaviti. Krajeve prebaciti jedan preko drugog. Sa četkicom malkice nakapkati ulja na jufku, na početak jufke staviti punu kašiku fila i saviti dva puta prema skupljenoj strani. pa okrenuti da skupljena strana dođe na gore (kao što je na slici). Isto tako odraditi sa preostalim listovima jufke, fil sav utrošiti.

Tepsiju pouljiti, pa poredati savijene jufkice. Četkicom ih malkice pouljiti, pa premazati istučenim žumanjkom sa malkice mlijeka. Posuti preko čurukotom. Pitu prekriti backpapirom i peći na 200°C.

Related Posts:

  • Krumpiruša Za 4-5 osoba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Vrijeme pripreme: 40 minuta Vrijeme pečenja: 30-ak minuta Temperatura pećnice: 200C kore za pitu (domaće ili kupovne) 1 kg krumpira (rezanog… Read More
  • BRZA PITA SA SIROM I ŠUNKOM Jednostavno i brzo se priprema, a količinu kiselih krastavaca i kisele paprike možete odrediti po vašem ukusu SA… Read More
  • Čarobna pita Proteklog vikenda bila sam na sajmu gdje sam kupila savršene domaće polu-kisele jabuke. Iako za blagdane u većini slučajeva svi peku suhe kolačiće, pita nalik na lijenu pitu bit će savršen odabir za pripremu zadnji tren. … Read More
  • Banoffee pita Sastojci Broj osoba: 4 osobe   … Read More
  • Varena krompiruša (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1kg krompira 500g gotove jufke dvije glavice luka dvoje jaja jedna pavlaka dvije kašike sitno sjeckanog peršuna friškog - ulje za jufke mastit… Read More

0 komentari :

Objavi komentar