10. srpnja 2014.

Savjeti za zdravo roštiljanje



Savjeti za zdravo roštiljanje




Ljeto je vrijeme kada se puno roštilja. 
Da bi ugodan događaj roštiljanja, gdje se u prirodi sa prijateljima i porodicom uživa, bio i zdrav, evo nekoliko savjeta:
  • Najbolje je da meso kupite neposredno prije planiranog roštiljanja. Meso za roštilj treba uvijek da bude svježe.
  • Za pravljenje marinade ili sosa koristite maslinovo ulje ili ulje od uljane repice. Ova ulja su na osnovu svog sastava najbolja za roštiljanje.
  • Meso marinirajte dan prije roštilja, a ako ga želite samo posoliti, uradite to neposredno prije stavljanja mesa na roštilj. Svježi začini se stavljaju na meso nakon što su ispečeni, jer inače izgore. 
  • Spriječite kapanje masti sa mesa u vatru, jer sagorijevanjem nastaju supstance koje izazivaju rak, a one iz vatre isparavanjem dolaze nazad do mesa. 
  • Najbolje je da roštiljate sa prirodnim drvetom ili pravim ugljem, a nikada sa drvetom koji je lakiran ili prerađen, kao ni sa iglicama crnogorice.

0 komentari :

Objavi komentar