10. srpnja 2014.

SARME

SARMA U JAPRAKU

Sastojci:
• 90 dg mljevenog mesa
• 30 dg lišća vinove loze
• 10 dg riže
• 10 dg luka                                                     

• sol
• papar,
• češnjak
• peršin
• mljevena crvena paprika
• 2dl goveđe juhe
• 4 dl kiselog vrhnja
Priprema:
U mljeveno meso umiješajte rižu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), peršin, sol, papar i mljevenu papriku.Svježe lišće prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice.Složite ih jednu uz drugu, prelijte juhom i kuhajte sat i pol.Poslužite s kiselim vrhnjem.


LOZOVA SARMA

Sastojci
* Za 4 obroka:
* 40-60 listova loze iz tursije                                           

* 40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze                           
* i teleceg ili mijesanog
* mesa bez kostiju
* 5-10 dkg pirinca
* bibera
* soli
* malo ulja
* 1 - 2 glavice crvenog luka
* 0.25-1 l. kiselog mlijeka
* malo suhog mesa ili suhih
* kostiju

Nacin pripremanja
Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak u proljece i ljeti.
Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.
Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.



BIHAĆKI JAPRAK

Sastojci
* Za 3 do 5 obroka:
* 30 dkg. grozdjanog (lozovog) lista
* 25 dkg. janjeceg mesa
* 25 dkg. juneceg mesa
* 5 dkg. crvenog luka
* 15 dkg. pirinca
* 1 dl. ulja
* Po ukusu i potrebi:
* bibera
* soli
* persunova lista
* limuna
* 2 dkg butera

Nacin pripremanja
U kipucu vodu stavi lozov list da se ofuri oko 5 minuta. Ofuren list ostaviti da se hladi. Dok se list hladi, u tavu se stavi isjecano (danas mljeveno) junece i janjece meso. Mesu dodati sitno isjeckan luk, biber, persun, so i rizu. Sve to dinstati 10 minuta, a po tom smjesu hladiti. U svaki list staviti smjese i motati u obliku piramide. Tako savijeno slagati u dublju serpu, dodati vodu i kuhati oko 20 minuta, dok uvri. servira se toplo. Nacijediti limuna i zaliti uzavrelim buterom.
Napomena: Japrak se inace sprema u toku cijele godine, ali zato treba imati lozov list, koji se za van sezone konzervira. Vidjeti konzerviranje lozova lista uz recept za lozovu sarmu

0 komentari :

Objavi komentar