Potrebni sastojci
- 25 dkg sirove ili 5 dkg suhe bamje
- 75 dkg bravljeg ili janjećeg masnijeg mesa
- 12 dkg luka (crvenog)
- aleva paprika,so,biber,rokovet majdonosa (peršunova lista), đereviz (list celera), malo sirćeta, 1 limun
Način pripreme
- Meso se izreže na zalogajiće u jednu šerpu, luk očisti i iskriža na meso, doda so, biber, izrezan majdonos i celer, aleva paprika, to sve dinsta na tihoj vatri.
- Za to vrijeme se obari bamja u vodi u koju je dodato malo sirćeta, te se voda ocijedi.
- Kada je meso napola šćevabljeno (dinstano), obarena bamja se sastavi sa mesom, te dalje kuha dok ne budu kuhani bamja i meso. Po potrebi se dodaje malo mesne juhe ili vode. Mora se paziti da bamja ne prekuha.
- Prilikom serviranja dodaje se kriška limuna.
- Ako se stavlja sirova bamja, onda treba odrezati peteljke i kapice bamje.
- Po želji dodati maloisjeckanog bijelog luka.
0 komentari :
Objavi komentar