10. srpnja 2014.

Ratatouille






Potrebni sastojci

  • 2 glavice crvenog luka srednje velicine
  • 3 tikvice srednje velicine
  • 2 velika patlidzana
  • 4 velika paradajza
  • (ili tegla cijelih, oguljenih paradajzova, 400 g)
  • 2 vece crvene ili zelene paprike
  • 2 cesnja bijelog luka, zdrobiti
  • 1 kasicica suhog bosiljka
  • 1 solja maslinovog ulja
  • So i biber


Način pripreme
Ratatoille moze biti jedno od najatraktivnijih jela, ako ga ne prekuhate te postane kasasto. Da se to ne bi desilo, ne rezite povrce na sitno (moraju odrzati svoju individualnost). Takodje, morate tikvice i patlidzan posoliti, pustiti da odstoje i zatim odstraniti visak vlaznosti.

Prvo ogulite tikvice i patlidzane. Izrezite ih na kolutove debljine 1,5 cm, zatim svaki kolut isjecite na 4 komada. Komade staviti u cjediljku, dobro posoliti, prekriti tanjirom odgovarajuce velicine i odozgo pritisnuti nekim tezim predmetom. Pustiti da odstoji sat vremena, zatim iscjediti i posusiti kuhinjskom krpom ili papirom – so ce, zajedno sa vlagom, izvuci i gorcinu iz povrca.



U medjuvremenu, narezite crveni luk. Prvo ga prepolovite, zatim svaku polovicu izrezite na sest do devet komada. Narezite paprike na komade velicine 2x1 cm. Paradajz prelijte kljucalom vodom, pustite da odstoje 5 minuta, ogulite ih i izrezite svaki na 6 komada. Odstranite sjemenke.

Crveni i bijeli luk peci u dubokoj serpi sa maslinovim uljem, na laganoj vatri, dobrih 10 minuta, zatim dodati paprike. Dok se paprike pecu, posusiti tikvice i patlidzane kuhinjskim papirom ili krpom i dodati u serpu. Zatim dodati bosiljak, so i biber. Sve dobro jos jednom promijesati, pokriti poklopcem i kuhati na laganoj vatri pola sata.

Ovo jelo mozete sluziti toplo ili hladno, kao predjelo, glavno jelo ili kao prilog.

0 komentari :

Objavi komentar