10. srpnja 2014.

Uluk dolma / sogan dolma /



Potrebni sastojci


Sastojci 
60 dkg. crvenog luka (sitnije 
duguljaste glavice) 
10 dkg. crvenog luka za punjevinu 
40 dkg. govedjeg mesa, mekog 
8 dkg. rize 
2 - 3 kasike ulja (ili rastopjene 
masnoce) 
so 
biber 
ukuhani paradajz 
malo aleve paprike 
malo sirceta ili povlake 
0,5 l kisela mlijeka 
Način pripreme


Nacin pripremanja 
Navedene kolicine sastojaka su za cetiri obroka. 
Meso i crveni luk se samelju i posole. Opere se riza, prodinsta i izmijesa sa mesom, doda malo bibera, jedno jaje, pa opet izmijesa, te se na taj nacin dobije punjevina. 

Neki jos dodaju malo ulja i cesno bijelog luka, ali tada se riza ne dinsta. 

Prije spremanja punjevine pripreme se 'babure' luka. Podrezu se vrhovi glavica i skuhaju u vodi toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati kosuljice luka (babure) 'dolme'. Skinu se s peci, ocijedi topla i ulije hladna voda. Onda se prstima pritiskanjem izbacuju kosuljice luka ('dolme'). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune punjevinom (nadjevajuci dolme prstima, a manje babure, eventualno, cackalicom ili dezertnim nozicem). 

Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirceta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe - da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletjelo meso), te stave kuhati. Dolme provriju za oko 10 minuta. Poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike. 

Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo miljeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). Mlijeko se moze malo 'precvrknuti' uzavrelim mladim maslom (buterom)..

0 komentari :

Objavi komentar