Sastojci:
- 1kg gotovih kora za baklavu
500 g mljevenih oraha
1kg šećera
250 g putera
šolja ulja
250 ml mlijeka
dve kašike meda
dva limuna
jedan štapić vanile
kesica cimeta
Priprema
1. Istopiti puter i pomiješati sa uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati sa cimetom i 250 g šećera.
2. Staviti u nauljen pleh prvu koru. Premazati je pripremljenom smesom. To uraditi i sa drugom i trećom. Treću posuti i orasima. Nastaviti sa slaganjem ali po 2 kore i na drugu stavljati orahe. Na kraju ostaviti 3 kore.
3. Premazati baklavu sa malo mleka i oštrim nožem pažljivo iseći baklavu na kockice.
4. Peći na 150°C. dok ne dobije zlatno smeđu boju.
5. Za to vreme staviti preostalih 750 g šećera u šerpu i naliti vodom toliko da pokrije šećer oko jedan prst. Dodati vanilu i limun isečen na kolutove pa kratko prokuvati. Sirup ne sme biti redak, ali ni suviše gust.
6. Preliti pečenu baklavu vrućim sirupom i pritisnuti manjim plehom na koji se može staviti šerpica s vodom. Ostavoti preko noći pa staviti u frižider da se hladi.
0 komentari :
Objavi komentar