10. srpnja 2014.

Baklava sa cimetom

Baklava sa cimetom
Sastojci:

  • 1kg gotovih kora za baklavu
500 g sjeckanih oraha
500 g mljevenih oraha 
1kg  šećera
250 g putera
šolja ulja
250 ml mlijeka 
dve kašike meda
dva limuna
jedan štapić vanile
kesica cimeta

Priprema

1. Istopiti puter i pomiješati sa uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati sa cimetom i 250 g šećera.

2. Staviti u nauljen pleh prvu koru. Premazati je pripremljenom smesom. To uraditi i sa drugom i trećom. Treću posuti i orasima. Nastaviti sa slaganjem ali  po 2 kore i na drugu stavljati orahe. Na kraju ostaviti 3 kore. 

3. Premazati baklavu sa malo mleka i oštrim nožem pažljivo iseći baklavu na kockice.

4. Peći na 150°C. dok ne dobije zlatno smeđu boju.

5. Za to vreme staviti preostalih 750 g šećera u šerpu i naliti vodom toliko da pokrije šećer oko jedan prst. Dodati vanilu i limun isečen na kolutove pa kratko prokuvati. Sirup ne sme biti redak, ali ni suviše gust.

6. Preliti pečenu baklavu vrućim sirupom i pritisnuti manjim plehom na koji se može staviti šerpica s vodom. Ostavoti preko noći pa staviti u frižider da se hladi.

0 komentari :

Objavi komentar