9. srpnja 2014.

Ajvar

Recept za ajvar smo pronašli na http://www.recepti.com/kuvar/zimnica/1881-ajvar


Potrebno je:

  • 200-220 kom. srednjih crvenih paprika (oko 30kg)
  • 250 g sirćeta (alkoholno ili vinsko)
  • 250g šećera
  • 1 l ulja
  • 6 kašika soli
  • 2 konzervansa


Priprema


Paprike oprati, očistiti od sjemena i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene.

Pečene paprike staviti u metalni sud sa poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, staviti u da se dobro ocijedi.

Kada je paprika ocijeđena samleti je na vodenici za meso.

U suvu šerpu staviti ulje, sirće, šećer i so. Staviti šerpu na šporet – ringlu da smjesa provri i zatim dodati mljevenu papriku.

Ajvar se kuha – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno miješanje oko sat vremena od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov. Ukoliko je potrebno dodati jos soli. Skloniti sa vatre i dodati konzervans.

Kada je ajvar gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni) koje treba zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima.

Vratiti tegle u zagrijjanu (100 °C) rernu i ostaviti da se postepeno tako ohlade.

Potpuno hladne tegle ostaviti na suho, mračno mesto do upotrebe

0 komentari :

Objavi komentar