Pećnicu zagrijati
na 175 °C. Dno kalupa za tortu (28 cm) obložiti papirom za pečenje.
Tijesto: Bjelanjke odvojiti
od žumanjaka. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješati i prosijati.
Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Žumanjke zajedno sa šećerom i
vrelom vodom kremasto izmiješati (2 – 3 minute). Žumanjcima dodati mješavinu
brašna i 1/3 snijega od bjelanjaka te mikserom na najnižoj brzini kratko
izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i metlicom za snijeg umiješati. Ne
mikserom!
Tijesto izliti u
kalup, izravnati i staviti peći oko 40 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se
hladi. Jednom ga prerezati i donji dio staviti na tanjur a oko njega obruč
kalupa. Biskvit preliti s 5 žlica umaka od čokolade i premazati polovinom kreme.
Krema: Želatinu u prahu preliti sa 6 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. U međuvremenu slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom, šećerom i medom čvrsto izraditi. Želatinu staviti na štednjak i na laganoj vatri otopiti. Dodati joj 4 žlice kreme, dobro izmiješati i želatinu ljevati polahko u ostatak kreme, neprestano miješajući.
Premaz: Čokoladu sitno narezati. Maslac, ulje i vodu dobro zagrijati. Skloniti sa
štednjaka, dodati čokoladu i nastaviti miješati sve dok se čokolada ne otopi.
Ostaviti da se malo ohladi. Zatim premaz razliti po kremi i kolač ostaviti oko
10 minuta u hladnjaku da se hladi. Kolač izvaditi iz hladnjaka i premazati
ostatkom kreme. Na kremu položiti biskvit i preliti ga s 5
žlica umaka od čokolade.
Glazura: Čokoladu sitno narezati. Maslac i kakao izmiješati i na štednjaku
zagrijati. Zatim skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati dok se čokolada
ne otopi. Glazurom preliti kolač i ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan
nožem (umakati ga u vrelu vodu) oprezno odvojiti obruč kalupa od torte i
ukrasiti je po želji.
Potrebni sastojci
Tijesto: 6 jaja, 9 dag šećera, 6 žlica vrele vode, na vrh noža
soli, 12 dag brašna, 3 dag kakao praha
1 vrećica praška za pecivo
Preljev:10
žlica umaka od čokolade (za koktele) ili čokoladnog mlijeka
Krema: 1 l slatkog vrhnja za šlag (ne
zašećerenog), 2 vrećice vanilin šećera, 3 žlice šećera, 3 žlice meda, 1 vrećica
želatine u prahu
Premaz: 10 dag čokolade za kuhanje, 5 dag maslaca,
1 žlica ulja, 50 ml vode.
0 komentari :
Objavi komentar