29. lipnja 2014.

Rol viršle

Sastojci:
   ·        1 kg brašna
   ·         40 gr kvasca
   ·         2 šoljice ulja
   ·         250 ml mlijeka
   ·         kašičica šećera
   ·         kašika soli
   ·         2 jajeta
   ·         50 gr margarina

   ·         10 viršli

Priprema:
·         U toplo mlijeko staviti kvasac, pola kašičice šećera i 3 kašike brašna. Dobro promiješati i ostaviti da nadođe.U vanglu sipati 1 kg brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, 1 jaje i so. Dobro umjesiti testo i ostaviti na toplom da nadođe.
·         Viršle skuhati i podeliti svaku na 4 dela. Kada je tijesto nadošlo, premesiti ga i podijeliti na 2 dijela. Uzeti jedan dijeo i rasklagijati ga u oblik kvadrata. Isto uraditi i sa drugim dijelom tijesta.
·         Tijesto sjeći na trake široke 1 cm i umotavati oko viršli. Umotane viršle slagati u pleh obložen pek papirom. Umutiti jedno jaje pa premazati rol viršle i na svaku nanijeti po malo margarina.
·         Peći oko 30 minuta na 200°

0 komentari :

Objavi komentar