29. lipnja 2014.

Švarcvald torta




Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke i izlijte u okrugli kalup za torte. Stavite peći na 200 °C oko 15 minuta. Potrebno je ispeći tri kore, a navedene mjere su dovoljne samo za jedan biskvit. Gotove kore ostavite da se dobro ohlade.Zatim pripremite nadjev i kremu i to tako da višnje ocijedite i odvojite oko 12 komada za ukrašavanje. Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 250 ml soka i 75 g šećera, u njega odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker. Prema uputama namočite želatinu u vodi i ostavite da nabubri 10 minuta, a zatim zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite tekuće slatko vrhnje i umiješajte mlaku želatinu. Šećere pomiješajte i dodajte ih u kremu. U čist okrugli kalup počnite slagati tortu. Najprije stavite jedan biskvit, pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3  kreme od slatkog vrhnja, poklopite drugim biskvitom pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i treći biskvit te cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 kašike za ukrašavanje.
SASTOJCI:
3 Jaja, 5 kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike brašna, 3 kašike kakao, 3 kašike mlijeka, ½ kesice praška za pecivo,.
Za nadjev od višanja:
350 g kompot od višanja, 250 ml sok od višanja iz kompota, 1 vrećica crvenog preljeva za torte, 25 g šećera, 3 kašike likera od višnje.
Za kremu:

800ml tekućeg slatkog vrhnja,  40g šećera u prahu, 5 kašika hladne vode, 1vanilin šećer, 1 vrećica mljevene bijele želatine.

0 komentari :

Objavi komentar