Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke
i izlijte u okrugli kalup za torte. Stavite peći na 200 °C oko 15 minuta. Potrebno je ispeći tri kore, a navedene mjere su
dovoljne samo za jedan biskvit. Gotove kore ostavite da se dobro ohlade.Zatim
pripremite nadjev i kremu i to tako da višnje ocijedite i odvojite oko 12
komada za ukrašavanje. Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 250
ml soka i 75 g šećera, u njega odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa
ohladi. Na kraju umiješajte liker. Prema uputama
namočite želatinu u vodi i ostavite da nabubri 10 minuta, a zatim zagrijavajte
dok se ne otopi. Istucite tekuće slatko vrhnje i umiješajte mlaku želatinu.
Šećere pomiješajte i dodajte ih u kremu. U čist okrugli kalup počnite
slagati tortu. Najprije stavite jedan biskvit, pa nanesite nadjev od višanja
tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite drugim
biskvitom pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i treći biskvit te cijelu tortu premažite kremom,
ali ostavite 3 kašike za ukrašavanje.
SASTOJCI: 3 Jaja, 5 kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 kašike brašna, 3 kašike kakao, 3 kašike mlijeka, ½ kesice praška za pecivo,.
Za nadjev od višanja:
350 g kompot od višanja, 250 ml sok od višanja iz kompota, 1 vrećica crvenog preljeva za torte, 25 g šećera, 3 kašike likera od višnje.
Za kremu:
800ml tekućeg slatkog vrhnja, 40g šećera u prahu, 5 kašika hladne vode, 1vanilin šećer, 1 vrećica mljevene bijele želatine.
0 komentari :
Objavi komentar