15. lipnja 2015.

Čokoladna rapsodija

Kolac sa višnjama i cokoladom Čokoladna rapsodija

















Sastojci za biskvit:
  • 1 šoljica smeđeg šećera
  • ½ šoljice oštrog brašna
  • ½ šoljice mekog brašna
  • 1 kašićica praška za pecivo
  • 1 kašićica sode b.b.
  • ½ šoljice kakao praha
  • 1 jaje
  • ½ šoljice mlijeka
  • ½ šoljice ulja
  • 1 vanilija šećer
  • ¼ šoljice vrele vode
Fil:
  • 500 grama višanja
  • 50 grama šećera
  • 500 ml vode
  • 2 pudinga crvena
Krema 1:
  • 2oo grama čokolade za kuhanje
  • 350 ml vrhnja za šlag
Krema 2:
  • 200 grama mliječne čokolade
  • 350 ml vrhnja za šlag
Umutiti jaje sa šećerom i v.šećer,dodati u to sve mokre sastojke pa sve suhe.Biskvit ispeći u kalupu br.26 na 170 stepeni 15 minuta.
Višnje ako su svježe skuhati ih u vodi sa šećerom,treba biti oko pola l tekućine,pudinge razmutiti u vodi i skuhati sa višnjama.Staviti fil na pečen biskvit.
Krema 1:
150 ml vrhnja za šlag sa čokoladom otopiti na pari ,ostaviti da se potpuno ohladi.Umutiti 200 ml vrhnja za šlag u to dodati kremu od čokolade i nanjeti na kolač.
Krema 2:
150 ml vrhnja za šlag sa mliječnom čokoladom otopiti na pari , ostaviti da se potpuno ohladi.Umutiti 200 ml vrhnja za šlag u to dodati kremu od čokolade i nanjeti na kolač.
Korišten recept sa manjom izmjenom sa Slatka kuhinja blogspot.com
Cokoladna rapsodija Čokoladna rapsodija                                      

0 komentari :

Objavi komentar