Premda se kuhanje tjestenine ne
čini kao znanstvena fantastika, nije dovoljno tijesto staviti u kipuću
vodu i ostaviti da kuha. I dok se tijesto tradicionalno soli tijekom
kuhanja, neki su taj korak počeli izbjegavati. Ako ste se i vi poveli za
tim trendom, evo nekoliko doista jasnih razloga zašto tijesto uvijek
treba soliti.
Ako za kuhanje tjestenine koristite
lonac od inoksa, možda ćete s vremenom primijetiti određena oštećenja.
To je u samoj osnovi oblik korozije nastao zbog interakcije klorida u
soli, kisika u vodi te kroma od nehrđajućeg čelika. No taj proces vrlo
lako možete spriječiti ako vodu za kuhanje tjestenine posolite tek nakon
što zakuha. Naime, soljenjem hladne vode navedeni elementi imaju znatno
više vremena za interakciju, a ako vodu posolite tek nakon što zakuha u
vodi, neće biti prisutno dovoljno kisika za odvijanje navedene
reakcije. Stoga, uvijek solite vodu nakon što zakuha, piše Huffington
Post.
Iako mnogi smatraju kako soljenje vode
ubrzava proces kuhanja tjestenine, tu priču ne podupiru znanstveni
dokazi. Zapravo jedini razlog zašto se tjestenina soli je zbog okusa
tjestenine. Posoljena voda daje okus tjestenini iznutra prema van jer
tjestenina upija vodu, što pak dovodi do ukusnije tjestenine. Bez obzira
koliko ukusan umak napravili, tjestenina je zapravo temelj oko kojega
gradite ostale okuse. Stoga, ako je tjestenina sama po sebi bezukusna, i
cjelokupno će jelo biti takvo.
Dodatni bonus je i to što pravilnim
soljenjem tjestenine umake i ostale priloge nećete morati previše
soliti. A ne treba vas zabrinjavati količina soli koju ubacite u lonac
prije kuhanja tjestenine, jer će većina ionako otići kada procijedite
tijesto.
Koliko je soli zapravo potrebno staviti u
vodu za kuhanje tjestenine? Ne postoji neko univerzalno pravilo, no ako
su vam potrebne detaljne upute, najbolje je slijediti one Marcelle
Hazan. Ona navodi kako na svakih pola kilograma tjestenine treba staviti
oko žličicu i pol soli. No sol je stvar ukusa, stoga se slobodno
poigrajte i odredite količinu koja vam najviše odgovara.
0 komentari :
Objavi komentar