Bogata, kalorična i više nego ukusna ova torta je kao stvorena za praznična veselja. Donosimo vam recept za tortu od čokolade, banana i lešnika.
Mnoštvo sastojaka ovu tortu čini zaista besprekorno ukusnom. Kore kojima sočnost daju banane, ukusna puter krema sa nutellom, čokoladna glazura i karmel preliv. Ne može da bude loše. Recept smo pronašli na Thecake blogu.
Potrebni sastojci:
Za kore od banane- 3 zrele banane
- ½ šolje omekšalog putera
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ½ šolje grčkog jogurta ili kisele pavlake
- 1 ½ šolja brašna
- 1 ½ kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- Malo soli
Zrele banane izgnječite tako da dobijete pire i ostavite sa strane. Sve suve sastojke pomešajte u jednoj posudi pa ostavite sa strane. U trećoj posudi električnim mikserom mutite puter dok ne postane penast pa dodajte šećer i mutite da se sve sjedini. U puter dodavajte jedno po jedno jaje. Mokrim sastojcima zatim dodajte polovinu suvih sastojaka i polovicu jogurta pa mešajte spatulom da se sjedini.
Dodajte zatim i drugu polovicu suvih sastojaka i jogurta, mešajte testo da dobijete jednoličnu smesu bez grudvica i na samom kraju umešajte banane. Smesu ravnomerno raspodelite na dva kalupa i pecite 22-25 minuta. Kad su kore pečene i ohlađene svaku presecite horizontalno na dva dela.
Za čokoladnu glazuru:
- 240 g tamne čokolade
- 1,5 dl slatke pavlake
Za kremu od nutele:
- 3 belanca
- 1 šolja šećera
- 1 ½ šolja omekšalog putera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ¼ šolje nutele
U ohlađena belanca umutite puter, nutelu i vanila ekstrakt.
Kad ste sve delove torte napravili vreme je za slaganje. Na tanjir za posluživanje stavite prvu koru, premažite je tankim slojem ohlađene čokoladne glazure, a preko glazure ide deblji sloj krem od nutele. Ponovite redosled još dva puta. Kada stavite poslednju, četvrtu koru, celu tortu premažite ostatkom kreme, ukrasite mlevenim ili seckanim lešnicima i poslužite uz karamel umak.
0 komentari :
Objavi komentar