naučnika, dr Mišel Harvi, specijalistkinja nutricionizma, i dr Toni Hovel, onkolog, namenjena je onima koji vole hranu.
Svi znamo kako bi trebalo da držimo dijetu: određeni, najčešće duži vremenski period trebalo bi da jedemo hranu s malo masti, redovno vežbamo, da nikad, ali baš nikad ne preskačemo obroke. A da li postoji alternativa? Čini se da postoji i zove se naizmenični post. Prema ovom režimu ishrane, trebalo bi drastično smanjiti količinu hrane koju unosite, ali samo na kratke vremenske intervale.
Dijeta 5:2 nije proistekla iz neproverenih teorija, već je rezultat naučnog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Mančesteru. U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utiče više faktora, između ostalog je povezana i s viškom kilograma. Pamela Goldberg, koja vodi nacionalnu kampanju protiv raka dojke u Velikoj Britaniji, kaže: "Održavanje zdrave telesne težine je jedan od retkih faktora rizika na koje svaki pojedinac može da utiče." Upravo je ovo dalo podstrek Mišel Harvi i Toniju Hovlu da pronađu idealan režim ishrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta, a koji pacijenti mogu pratiti sa zadovoljstvom. Njihov zaključak je da bi trebalo smenjivati dane tokom kojih se normalno jede i dane umerenog posta.
Kako radi?
Ova dijeta funkcioniše po sledećem principu: dva odvojena dana nedeljno, tokom 24 sata bi trebalo da postite, tj da znatno ograničite unos hrane. Ženama je dozvoljeno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno. Mišel Harvi i Toni Hovel preporučuju da to budu oni dani tokom kojih nećete biti previše zauzeti i u toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor. Mnogi biraju ponedeljak i četvrtak da bi nedelju započeli zdravo, a vikendom neometano uživali. Tokom tih dana su zabranjeni: hleb, žitarice, skrob, mahunarke, loše masti, šećer, a potenciraju se presno i bareno povrće, proizvodi od delimično obranog mleka i proteini, dopunjeni s malo koštunjavog voća.
Predlog:
Doručak: zeleni čaj + meko kuvano jaje
Ručak: čorba od povrća, presno povrće (začinjeno supenom kašikom ulja od uljane repice i limunom), jogurt
Užina: jabuka + šaka badema ili lešnika, čaj ili kafa s mlekom
Večera: krem-čorba od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina
0 komentari :
Objavi komentar