Ukoliko
mislite da znate sve o ovom slasnom suvomesnatom proizvodu, razmislite
malo bolje. Donosimo vam 7 činjenica koje bi vas mogle iznenaditi.
1. Leči mamurluk
Britanski istraživači sa univerziteta u
Njukaslu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posledica
mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje
pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tokom
intenzivnijeg ispijanja alkohola.
2. „Zavodi“ mirisom
Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav
rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još
1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11
esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene
svinjske potrbušine.
Pogledajte i Zbog čega pržena slanina tako dobro miriše?
3. Osvežava dah
Zaboravite na pastu za zube s eteričnim
uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja - potražite onu s
mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na
tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah.
4. Najbolje se prži u rerni
Suprotno uopštenom mišljenju -
najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.
najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.
Pogledajte i Pripremite slaninu na tri načina
5. Izaziva zavisnost
Novija istraživanja pokazuju da ishrana
bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine -
stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva
telesnu potrebu koja se graniči ss zavisnošću.
6. Slavi se na nivou države
Neke nacije su toliko opsednute slaninom
da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota pre Praznika
rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, smatra se neslužbenim
danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima
nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.
7. Pomaže pamćenju
Slanina sadrži mikronutrijent po imenu
kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela rezervisanog za
pamćenje. Studija sa univerziteta u Severnoj Karolini sugeriše da isti
sastojak može doprineti boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta ako
trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer.hr
0 komentari :
Objavi komentar