Tradicija nalaže da se na Božić
osladimo pečenom kokoši, piletom, guskom, patkom ili puricom. Naime,
perad uvijek brca unatrag, pa tako simbolički u prošlost odlaze i svi
loši događaji koji su nas snašli u protekloj godini. Stoga ne propustite
šansu za "pokapanjem" svega vrijednog zaborava, te čak i ako ste
apsolutni početnik, uz pomoć cool savjeta na svoj blagdanski stol iznesite savršeno božićno pečenje.
- Za 4 osobe izaberite perad tešku do 3 kg, a za više, pticu koja teži oko 5 do 6 kg (odlučite se za recept s punjenjem kako bi nahranili što više gladnih usta, ali i pridonijeli sočnosti pečenja!)
- Kako božićni začini još više naglašavaju svečarski ton, nadjev bez obzira na recept odmjereno začinite sušenim voćem, klinčićem, cimetom, kardamomom, đumbirom i slično.
- Prije pečenja ili punjenja, perad dobro izvana i iznutra
isperite tekućom hladnom vodom te dobro posušite kuhinjskom krpom, a
potom je samo iznutra začinite sa solju i paprom (posolite li je izvana,
sol će previše isušiti kožu, pa će pečenje umjesto da postane hrskavo i sočno postati suho!).
Nadjevu dodajte božićne začine, sušeno voće, klinčić, cimet ili đumbir.
- Perad će biti posebno ukusna ako joj ispod kože ugurate cijele listiće svježeg bosiljka, peršina ili kadulje.
- Na temperaturi od 180 do 200 °C po kilogramu težine puricu pecite oko 50 min, patku 70 min, gusku 45 min, a pile oko 60 min (ako je perad punjena vremenu pečenja dodajte 10 min za svaki kilogram težine!)
- Za hrskavu koricu neposredno pred sam kraj pečenja, perad prelijte s nešto posoljene vode i pecite deset minuta na 250 °C ili je za vrijeme pečenja nekoliko puta premažite mješavinom od 125 ml piva s 1 jušnom žlicom soli (pred kraj pečenja meso, posebno ako je patka, možete premazati i medom!)
- Patki koja je jako masna prije pečenja na masnim dijelovima izbušite kožu iglom za pletenje kako bi suvišna mast istekla. Iz istog razloga gusku za vrijeme pečenja nekoliko puta podignite u limu i ocijedite.
- Pečete li fazana, prije pečenja ga obložite kriškama pancete ili dimljene slanine da se ne isuši.
- Umak od pečenja procijedite u posudu, prokuhajte s juhom spremljenom od Podravka jušne kocke po želji (možete dodati i crnog vina!), te zgusnite Dolcela Gussnelom ili Podravka lovačkim umakom, odnosno drugim odgovarajućim umakom.
- Umak od pečenja možete začiniti i oplemeniti i Podravka Senfom rustica ili Senfom estragon, odnosno Podravka umacima na bazi rajčice, Salsom, ljutom Salsom ili Umakom s bosiljkom.
0 komentari :
Objavi komentar