Čokoladni cupcakes s heljdom i ricottom
Kako sam došla do njih? Prtljajući i miksajući, kombiniranjem i riskiranjem.Stavila sam heljdu jer mi se sviđa njezin orašasti okus, a nisam imala doma oraha. Čokoladu zbog punoće okusa (a i puna je antioksidansa), vaniliju zbog arome, ricottu zbog prozračnosti. Falila mi je jedino korica naranče koju bih dodala i u muffin i u kremu da sam imala – sugeriram da to učinite, mislim da bi dala prekrasnu aromu! I ispalo je super! Ukusni i sočni, kremasti i mekani, ne preslatki i baš dovoljno čokoladni. (Ako volite slađe kolače, dodajte ipak malo šećera u prahu bar u kremu.) I iako je i dalje bogat kalorijama, kao i većina kolača, kombinacija sastojaka u ovome ipak jamči da ste učinili nešto dobro za sebe – i za tijelo i za duh :)
¸
¸
Suhi sastojci
- 100 g heljdinog brašna
- 100 g integralnog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
Mokri sastojci
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 60 g meda
- 150 g jogurta
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 g čokolade sa 70% kakaa
Krema
- 170 g ricotte
- 100 g čokolade sa 70% kakaa
- 75 ml toplog mlijeka
Pripremite baze
- Pećnicu zagrijte na 190°C, a kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili pemažite maslacem.
- U zdjeli umutite jaja pa im dodajte ostale mokre sastojke, osim čokolade.
- U mokru smjesu kratko umiješajte suhe sastojke.
- Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari te umiješajte u smjesu.
- Kalupe punite do 3/4 visine pa pecite 15-18 min, tj dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
U međuvremenu spremite kremu
- Ricottu izradite pjenjačom pa joj dodajte mlijeko i otopljenu čokoladu. Sve dobro promiješajte da bude glatko i ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se stisne.
- Svaki hladni cupcake ukrasite kremom i poslužite. Dobar tek!
0 komentari :
Objavi komentar