30. studenoga 2014.

Čokoladni cupcakes s heljdom i ricottom


zdravi cupcakes s heljdom (1)

Čokoladni cupcakes s heljdom i ricottom

Danas od mene stiže nešto uobičajeno, ali ipak malo drugačije. Cupcakese svi pečemo i volimo jer su brzo gotovi, ukusni, zabavni i zgodno izgledaju. A imaju i bezbroj varijacija i kombinacija. Pa evo jedne nove verzije – zdraviji cupcakes s laganom kremom. O da :)
Kako sam došla do njih? Prtljajući i miksajući, kombiniranjem i riskiranjem.
Stavila sam heljdu jer mi se sviđa njezin orašasti okus, a nisam imala doma oraha. Čokoladu zbog punoće okusa (a i puna je antioksidansa), vaniliju zbog arome, ricottu zbog prozračnosti. Falila mi je jedino korica naranče koju bih dodala i u muffin i u kremu da sam imala – sugeriram da to učinite, mislim da bi dala prekrasnu aromu! I ispalo je super! Ukusni i sočni, kremasti i mekani, ne preslatki i baš dovoljno čokoladni. (Ako volite slađe kolače, dodajte ipak malo šećera u prahu bar u kremu.) I iako je i dalje bogat kalorijama, kao i većina kolača, kombinacija sastojaka u ovome ipak jamči da ste učinili nešto dobro za sebe – i za tijelo i za duh :)
collage cupcakes
zdravi cupcakes s heljdom (2)¸


¸
Suhi sastojci
  1. 100 g heljdinog brašna
  2. 100 g integralnog brašna
  3. prstohvat soli
  4. 1 žličica praška za pecivo
Mokri sastojci
  1. 2 jaja
  2. 1 žlica ekstrakta vanilije
  3. 60 g meda
  4. 150 g jogurta
  5. 100 g otopljenog maslaca
  6. 100 g čokolade sa 70% kakaa
Krema
  1. 170 g ricotte
  2. 100 g čokolade sa 70% kakaa
  3. 75 ml toplog mlijeka
Pripremite baze
  1. Pećnicu zagrijte na 190°C, a kalup za muffine obložite papirnatim košaricama ili pemažite maslacem.
  2. U zdjeli umutite jaja pa im dodajte ostale mokre sastojke, osim čokolade.
  3. U mokru smjesu kratko umiješajte suhe sastojke.
  4. Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari te umiješajte u smjesu.
  5. Kalupe punite do 3/4 visine pa pecite 15-18 min, tj dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.
U međuvremenu spremite kremu
  1. Ricottu izradite pjenjačom pa joj dodajte mlijeko i otopljenu čokoladu. Sve dobro promiješajte da bude glatko i ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se stisne.
  2. Svaki hladni cupcake ukrasite kremom i poslužite. Dobar tek!

0 komentari :

Objavi komentar