Mi volimo jednostavne, zdrave i cool recepte. Podijelićemo sa vama osvježavajući i ekonomičan recept: torta s jagodama koja se ne peče.
možete koristiti i bilo koje sezonsko voće.
Sastojci:
Podloga
- 200 gr digestiv keksa (može i bilo koji drugi)
- 1 dl (100ml) prženih, mljevenih badema ili lješnjaka
- 100 gr maslaca (otopljenog)
Nadjev:
- 3 dl (300 ml) slatkog vrhnja
- 3 dl (300 ml) kiselog vrhnja
- 150 gr šećera u prahu (200 gr ako volite sladje)
- 10-12 gr želatine u prahu
- 6 kašika hladne vode za natopiti želatinu
- 3 kašike soka od limuna ili limete
- naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
- 500 gr jagoda
Priprema:
Sameljite keks i pržene bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promiješajte, da se sastojci sjedine, i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm). Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
Za nadjev prvo natopite želatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu , u njega dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna ili limete i dobro sve izmješajte.
Sada uzmite nabubrenu želatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na štednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja, sve vrijeme miksajući.
Jagode operite, posušite, očistite od peteljki i ostavite ih čitave. Gusto ih poslažite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete. Sve stavite u hladnjak da se stisne i poslužite.
Tortu možete i odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu
.
0 komentari :
Objavi komentar