18. rujna 2014.

Jaffa keks

Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.



Ovaj desertić je prvi lansirala kompanija McVitie i Price još 1927. godine i nazvala ga po vrsti narandži – jaffa. Od tada se prave u tri sloja – biskvit, narandža žele i preliv od čokolade.
Recept i fotografije za domaći jaffa keks smo pronašli na blogu Florencefinds.

Sastojci (za 12 keksića):
jafa keks 2

  • 135 gr želea od narandže, narezan na kockice
  • 1 kašika marmelade od narandže
  • 125 ml kipuće vode
  • 2 jajeta
  • 50 gr šećera
  • 50 gr brašna
  • 200 gr tamne čokolade
Zagrejte rernu na 180C i nauljite mafin kalupe. Žele iseckajte na komadiće i izmešajte sa marmeladom i kipućom vodom – mešajte dok se žele ne rastopi. Smesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smesu. Dodajte brašno, pa dobro izmešajte. Rasporedite smesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.


Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.


jafa keks 3

Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje pre prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih pre toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.

0 komentari :

Objavi komentar