Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.
Ovaj desertić je prvi lansirala kompanija McVitie i Price još 1927. godine i nazvala ga po vrsti narandži – jaffa. Od tada se prave u tri sloja – biskvit, narandža žele i preliv od čokolade.
Recept i fotografije za domaći jaffa keks smo pronašli na blogu Florencefinds.
Sastojci (za 12 keksića):
- 135 gr želea od narandže, narezan na kockice
- 1 kašika marmelade od narandže
- 125 ml kipuće vode
- 2 jajeta
- 50 gr šećera
- 50 gr brašna
- 200 gr tamne čokolade
Zagrejte rernu na 180C i nauljite mafin kalupe. Žele iseckajte na komadiće i izmešajte sa marmeladom i kipućom vodom – mešajte dok se žele ne rastopi. Smesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smesu. Dodajte brašno, pa dobro izmešajte. Rasporedite smesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje pre prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih pre toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.
0 komentari :
Objavi komentar