Tražite recept za savršeno tijesto za pizzu koje ćete
moći iskoristiti i da napravite štapiće sa sirom i bijelim lukom? Mi imamo
jedan koji će vam savršeno poslužiti, samo čitajte.
Na Laurenslatest
blogu pronašli smo recept za tijesto za pizzu za koje Lauren tvrdi da ne
može da ne uspije bez obzira na to koliko ste vješti u kuhinji.
Mi vam donosimo osnovni recept tijesto za pizzu i kako da ga upotrijebite da napravite fenomenalne štapiće sa sirom i bijelim lukom.
Potrebni sastojci:
Osnovno tijesto za pizzu
- 1 šolja (250 ml) tople vode
- 2 ¼ kašičice suhog kvasca
- 1 kašika meda ili šećera
- 2 kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ili običnog ulja
- 3 šolje brašna za hljeb i peciva
Za štapiće sa sirom i bijelim lukom
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckanog
- ¼ šolje naribanog parmezan sira
- 120 g naribanog mocarela sira
Umjesite tijesto za pizzu: U većoj posudi za mješanje pomješajte kvasac,
med/šećer i toplu vodu. Dobro promiješajte i ostavite 10-15 minuta da se
kvasac aktivira i počne da pjeni. Nakon toga dodajte so, ulje i polovicu
brašna pa sve dobro izmješajte.
Nakon što ste umješali polovicu brašna, ostatak dodajite dio po dio
dok ne dobijete željenu kozinstenciju tijesta, mekano, ali da se ne lijepi.
Kad ste napravili takvo tijesto, mijesite ga oko šest minuta, to je veoma
važno i ne preskačite ovaj deo.
Kad ste tijesto dobro umesili, stavite ga da se diže 1-2 sata u posudu
koju ste prethodno namastili uljem i tijesto prekrili plastičnom folijom.
Nakon toga tijesto koristiti po vašoj želji za pizzu ili po našem predlogu
za štapiće od sira i belog luka.
Rernu uključite da se grijje na 250C zajedno sa kamenom za pizzu, ako
nemate kamen, veliku tepsiju za keksiće okrenite naopačke i stavite u
rernu da se grije.
Izmiješajte otopljeni puter i nasjeckani bijeli luk i ostavite sa strane.
Tijesto na masnom papiru, oklagijom razvaljajte u krug promjera 30-ak
centimetara pa ga premažite mješavinom bijelog luka i putera, pa bogato
pospite mocarela sirom i parmezanom.
Zajedno sa papirom tijesto stavite na zagrijani pleh i pecite 9-10
minuta. Izvadite tiesto iz rerne, ostavite da se prohladi 1-2 minuta pa
sjecite na prutiće.