21. srpnja 2014.

Spezzatino - italijanska junetina


Sastojci

1 kg. junetine
3 kasike brasna
1 veca glavica luka
2 sargarepe isjecene na kockice
1 kasikica susenog bosiljka



2 veca zrela paradajza isjecenog na kockice
2 kasike paradajz pire
1 dcl konjaka
2 kasike margarina
4 kasike maslinovog ulja
1 kasika secera (po zelji)
kasikica zacina (vegeta, maggi…)
so, biber, persunov list

pire krompir

1 kg. krompira
1 kasika margarina
1 dcl mlijeka (ili vise, zavisi koliko zelite da je gust pire)
so, safran
beli biber (po zelji)

Priprema

Junetinu isjeckati na manje komade, posuti sa brasnom i u najlon vrecici ili u ciniji dobro izmijesati da se brasno sjedini sa mesom . Zagrejati margarin i ulje i u vrelo staviti meso i proprziti 2-3 minuta. Dodati sicno sjeckan luk, malo vode (oko 1 dcl) i zajedno jos malo dinstati da luk omeksa. Dok kljuca sipati polako konjak. Kada se dodaje alkoholno pice u jelo sipa se polako da bi alkohol odmah isparavao. Zatim dodati paradajz, sargarepu, pradajz pire, zacine i doliti jos 2 dcl. tople vode. na umjerenoj temperaturi, poklopljeno, ostaviti sa krcka 1, 5 sat. Pred kraj kuvanja, dodati i sitno sjeckan persunov list, jednu, dve kasike.

Za pire – U mlijeku istopiti na vrh noza safrana. Ako nemate prah onda stavite pola kasikice latica i ostavite da mleko poprimi ukus safrana (oko 1 sat), pa ga zatim ocijedite.

Skuhan krompir izgnjeciti, dodati u vreo margarin, mlijeko, so i izmiksati da dobijete gladak pire

0 komentari :

Objavi komentar