Treba vam nešto jednostavno, ukusno, a dostojno kralja? Onda isprobajte kakvog je ukusa ova piletina u krem sosu.
Recept su podijelili na blogu Justgetoffyourbuttandbake. Priprema je sasvim jednostavna. Ovaj ručak nije skup, a možete ga bez srama iznijeti i pred kralja.
Recept su podijelili na blogu Justgetoffyourbuttandbake. Priprema je sasvim jednostavna. Ovaj ručak nije skup, a možete ga bez srama iznijeti i pred kralja.
Sastojci:
- 4-6 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
- 4 do 6 kriški provolone sira (ili nekog drugog tvrdog)
- 4 do 6 tankih kriški dimljene šunke
- Malo brašna (oko pola šolje) za umakanje piletine
- 1 šolja (od 250 ml) mleka
- 1 šolja pavlake za kuhanje
- 1 šolja pilećeg bujona (temeljca) – bistre supice
- 1 ½ šolja čedar ili drugog tvrdog sira, narendanog
- 1/2 šolje narendanog parmezana (nije obavezno)
- 2 kašike putera
- 2 pune kašike brašna
- 1/2 kašičice luka u prahu (ili malo udinstanog luka)
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- Malo crvene paprike, 2 kašičice šećera
Priprema:
Pileća prsa odvojeno stavljajte između dva komada plastične folije i istucite kuhinjskim čekićem – da dobijete tanke šnicle. Posolite i pobiberite, pa na svaku šniclu stavite po jednu krišku sira i jednu krišku šunke. Umotajte šniclu (uvucite krajeve ako je potrebno), pa pričvrstite krajeve čačkalicom. Uvaljajte svaku rolnicu u brašno. U dubljoj tavi zagrijte malo ulja na srednjoj/visokoj temperaturi, pa pecite pileće rolnice kratko sa obje strane – samo da malo porumene. Ostavite sa strane.
Napravite sos. U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, dodajte so, biber, papriku, luk u prahu i šećer. Sve dobro izmiješajte, pa uspite i brašno i brzo miješajte dok se ne počnu pojavljivati balončići. Dodajte i bujon, pavlaku, mlijeko i nastavite da miješate dok se smjesa krčka na srednjoj temperaturi – oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na najniže, pa dodajte narendani sir. Izmiješajte dobro dok ne postane glatko i kremasto. Ako vam se sos učini pregust samo dodajte još malo mlijeka
0 komentari :
Objavi komentar