29. srpnja 2014.

Baklava sa bademima i višnjama


Svi oni koji vole da im deserti budu baš, baš slatki sigurno obožavaju kraljicu među desertima – baklavu. Donosimo vam recept za baklavu sa bademima i višnjama.

Iskoristite divne sveže višnje i napravite baklavu,a uz dodatak badema dobićete savršenstvo ukusa. Recept smo pronašli na Tastykitchen blogu.


Za baklavu
  • 450 g višanja, bez koštica
  • ¾ šolje šećera
  • 1 šolja putera, otopljenog
  • 2 šolje sitno naseckanih badema
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 pakovanje kora za baklavu, 16-18 listova
Za preliv
  • ½ šolje šećera
  • ½ šolje vode
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • ¼ šolje meda
U srednje veliku šerpu stavite višnje, malko ih izgnječite viljuškom i ostavite da krčkaju 20 minuta, povremeno promiješajte. Kad je polovina tečnosti isparila umiješajte šećer i ostavite da krčka još 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Uključite rernu da se grije na 175C, a tepsiju malko namastite.
Na dno tepsije poslažite osam kora koje ste skrojili da budu istih dimenzija kao tepsija i svaku premažite puterom. Na kore posložite višnje, pospite bademima, pa prekrijte jednom korom, premažite puterom, ponovo stavite nadev pa ponavljajte dok ne potrošite materijal.
Baklavu završite sa još osam kora poslaganih jedna preko druge, i premažite puterom svaku drugu.
baklava2
Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i stavite da se peče 50 minuta u zagrijanoj rerni.
Dok se baklava peče napravite sos tako što ćete u šerpicu usuti šećer i vodu i kuhati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte vanilu i med, pa pustite da krčka 20-ak minuta.
Vrelu baklavu prelijte sa sosom i ostavite da se u potpunosti ohladi, nemojte je prekrivati jer će biti gnjecava.

0 komentari :

Objavi komentar