Iskoristite divne sveže višnje i napravite baklavu,a uz dodatak badema dobićete savršenstvo ukusa. Recept smo pronašli na Tastykitchen blogu.
Za baklavu
Uključite rernu da se grije na 175C, a tepsiju malko namastite.
Na dno tepsije poslažite osam kora koje ste skrojili da budu istih dimenzija kao tepsija i svaku premažite puterom. Na kore posložite višnje, pospite bademima, pa prekrijte jednom korom, premažite puterom, ponovo stavite nadev pa ponavljajte dok ne potrošite materijal.
Baklavu završite sa još osam kora poslaganih jedna preko druge, i premažite puterom svaku drugu.
Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i stavite da se peče 50 minuta u zagrijanoj rerni.
Dok se baklava peče napravite sos tako što ćete u šerpicu usuti šećer i vodu i kuhati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte vanilu i med, pa pustite da krčka 20-ak minuta.
Vrelu baklavu prelijte sa sosom i ostavite da se u potpunosti ohladi, nemojte je prekrivati jer će biti gnjecava.
- 450 g višanja, bez koštica
- ¾ šolje šećera
- 1 šolja putera, otopljenog
- 2 šolje sitno naseckanih badema
- 1 kašičica cimeta
- 1 pakovanje kora za baklavu, 16-18 listova
- ½ šolje šećera
- ½ šolje vode
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ¼ šolje meda
Uključite rernu da se grije na 175C, a tepsiju malko namastite.
Na dno tepsije poslažite osam kora koje ste skrojili da budu istih dimenzija kao tepsija i svaku premažite puterom. Na kore posložite višnje, pospite bademima, pa prekrijte jednom korom, premažite puterom, ponovo stavite nadev pa ponavljajte dok ne potrošite materijal.
Baklavu završite sa još osam kora poslaganih jedna preko druge, i premažite puterom svaku drugu.
Dok se baklava peče napravite sos tako što ćete u šerpicu usuti šećer i vodu i kuhati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte vanilu i med, pa pustite da krčka 20-ak minuta.
Vrelu baklavu prelijte sa sosom i ostavite da se u potpunosti ohladi, nemojte je prekrivati jer će biti gnjecava.
0 komentari :
Objavi komentar