27. srpnja 2014.

Almin hljeb

Almin hljeb

Način pripreme

Tijesto zakuhat i ostaviti na toplo mjesto da nadođe.
Poslije tijesto razdijeliti na četiri loptice i svaku lopticu razviti oklagijom debljine nekih 1/2cm ili tanje.

Zatim razvijenu jufku rolovat, al\' početi sa nule, i slagati u tepsiju, onda kuhinjskim makazama rezat kružice, oko 2cm debljine.
Rezat ali ne odvajati.

Kako koji kružić odrežemo (ne do dna rezati) tako ga makazama malo na stranu prebaciti, sa jedne na ljevo druge na desno (kao na slici).

Ponovo ostaviti da nadođe.
Pred pečenje premazati svaki kružić žumanjkom. Može se posuti sjemenkama po želji.

Hljeb dok se peče, treba ga malo vodom špricati, nekih 3-4 puta.

Peći na 200°C.

Sastojci

Almin hljeb
1kg
brašna
jedna
friška germa
-
mlaka voda
-
so i šećer pola
jedan
žumanjak

0 komentari :

Objavi komentar