27. srpnja 2014.

6 prirodnih sredstava protiv povišenog pritiska

U današnje vreme, povišen pritisak nije više samo tegoba starijih. U Americi, jedna trećina mladih između 16 i 34 godine već ima ovaj problem. Konvencionalna terapija pribegava lekovima, ali postoje i prirodna sredstva...

Konvencionalni medicinski

pristup je davanje lekova, kao što su blokatori receptora angiot enzina, ali, nažalost, oni imaju nezgodne sporedne efekte. Postoji 6 prirodnih sredstava za koja su proučavanja dokazala da mogu pomoći u snižavanju pritiska, a nemaju sporednih efekata.


1) Sirovi bademi. Samo šaka badema dnevno može pomoći da se pritisak drži pod kontrolom. Bademi su bogati mononezasićenim masnoćama, za koje je dokazano da snižavaju nivo holesterola u krvi, smanjuju arterijske upale i na kraju snižavaju krvni pritisak.
Paradoks je sledeći: mada su bogati masnoćama i kalorijama, bademi mogu da pomognu da se skinu suvišni kilogrami i da se izgradi mršava mišićna masa, što je prirodno sredstvo da se podstakne zdrava cirkulacija. Poželjno je da se konzumiraju u kombinaciji sa drugim orašastim plodovima koji pomažu sniženju pritiska, kao što su orasi.

2) Ljuta papričica. Ona je sjajan vazodilatator, što znači da pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljša protok krvi. Taj efekat prirodno snižava krvni pritisak povećavajući protok krvi kroz cirkulatorni sistem, što uklanja deo pritiska na zidova arterija.
Može se konzumirati tako što pomešate jednu-dve kašičice tucane ljute papričice sa medom i aloe verom u čaši mlake vode.

3) Kokosova voda. Bogata je kalijumom, elektrolitima i ostalim važnim nutrijentima. Ispitivanja su pokazala da pomaže i sniženju pritiska. Nedavno proučavanje objavljeno u West Indian Medical Journal pokazalo je da je konzumiranje kokosove vode pomoglo 71% ispitanika da postignu značajno smanjenje sistolnog (gornjeg) pritiska, a 29 % ispitanika da postignu značajno smanjenje dijastolnog pritiska.


4) Sirov kakao. Bogat je flavonoidima i ostalim antiinflamatornim nutrijentima. Flavonoidi iz kakaoa ne samo da deluju kao adaptogeni i pomažu telu da bolje izađe na kraj sa stresom, koji je jedan od uobičajenih uzroka hipertenzije, nego pomažu i da se reguliše nivo hormona stresa u telu, što igra značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska.
Brojna proučavanja su pokazala da flavonoidi iz kakaoa nakon konzumiranja snižavaju pritisak, u proseku 4,7/2,8 mm Hg. Flavonoidi iz kakaoa takođe pomažu da se telo zaštiti od šloga i srčanog udara, koji su uobičajeno povezani sa visokim pritiskom.


5) Kurkuma (turmerik). Savremena nauka je tek naslutila vrh ledenog brega koji se tiče neverovatnih prehrambenih svojstava kurkume. Jedna od njenih poznatih dobrobiti je da značajno smanjuje upale u telu, koje su primarni uzrok povišenog holesterola, a ponekad i visokog krvnog pritiska. Aktivno smanjujući upale, kurkuma pomaže da se popravi funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i održi zdrav krvotok.
Kada se uzima sa crnim biberom, čiji je aktivni sastojak piperin, turmerik postaje značajno sredstvo za opuštanje krvnih sudova i čišćenje naslaga koje često dovode do povišenog pritiska. Kurkuma je takođe i prirodni razređivač krvi, a to je još jedan način na koji pomaže protiv visokog pritiska.

6) Beli luk. Nekoliko proučavanja su utvrdila da je i beli luk još jedno značajno prirodno sredstvo koje snižava holesterol i smanjuje krvni pritisak. Terapijska doza je dva čena belog luka dnevno. Može se uzeti uz bilo koji obrok. 

0 komentari :

Objavi komentar