3. lipnja 2015.

Vojvodjanska cesnica

vojvodjanska cesnica Vojvodjanska cesnica

















Sastojci:
  • 300 gr. tankih kora za pite
  • 500 gr. mlevenih oraha
  • 200 gr. suvog grožđa
  • 300 gr. meda
  • 100 gr. šećera
  • 150 gr. margarina posnog
  • 25 gr. margarina za premazivanje tepsije
Priprema:
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 17 cm. x 30 cm. premažite margarinom i obložite papirom za pečenje.
Papir za pečenje isto premazati sa svih strana margarinom.
Suvo grožđe preliti vrelom vodom i pustiti da nabubri 10 min. te ocediti.
Med na laganoj vatri otopiti i održavati ga u tekućem stanju.
Margarin na laganoj vatri otopiti i održavati ga u tekućem stanju.
Pripremiti u jednom tanjiru mlevene orahe, a u drugom šećer.
Tanke kore za pitu izrezati na meru 17.cm.x30cm. – dobije se 25-30 kora.
U tepsiju staviti 1 koru koju prelijete kašikom rastopljenog margarina.
Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te ½ kašike šećera.
Posuti sa suvim grožđem.
Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.
Na to staviti drugu koru i lagano pritisnuti.
Koru prelijete kašikom rastopljenog margarina.
Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te ½ kašike šećera.
Posuti sa suvim grožđem.
Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.
Na to staviti treću koru i lagano pritisnuti.
Vojvođanska česnica Vojvodjanska cesnicaPostupak ponavljati dok se ne utroše sve kore osim 3 kore koje su potrebne za prektivanje česnice.
Sve kore se isto preliju kašikom rastopljenog margarina.
Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te ½ kašike šećera.
Posuti sa suvim grožđem.
Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.                                                             
U toku postupka negde na sredini treba na fil staviti metalni novac koji je prethodno prokuvan i obrisan.
3 zadnje kore stavljati prema sledećem:
Prvo jednu koru preliti sa malo margarina, posuti sa malo šećera i malo meda.
Staviti još jednu koru i ponoviti postupak.
Pomešati ostatke rastopljenog margarina i meda. Zadnju koru premazati tom mešavinom.
Zagrejati rernu na 190 stepeni i staviti tepsiju sa česnicom da se peče.
Nakon 15 min. smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći 30 min. dok kora ne postane rumena.
Pečenu česnicu još u tepsiji pažljivo prektiri alu folijom (paziti da se gornja kora ne zalepi), i pustiti da se ohladi.
Izvaditi iz tepsije i staviti na tacnu za posluživanje, a pre toga odvojiti papir za pečenje koji jednostavno sklizne sa česnice.
Prva dva reda od kraja (4 kom.) se odrežu i posebno serviraju za ukućane.
Ostali deo česnice se može rezati kasnije.
Napomene:
Česnica je božični kolač, koji se u Vojvodini radi slično baklavi, a koji je moja svekrva radila sa medom i tu tradiciju i ja nastavljam. Nikada nisam imala recept za pravljenje česnica, radila sam od oka sve dok nisam postigla pravi ukus koji je zadovoljio moje ukućane, prijatelje i naravno mene. Sada kada sam odlučila da objavim recept sastojke sam izmerila da bi Vam dala što tačnije mere i postupak izrade česnice.

0 komentari :

Objavi komentar