3. lipnja 2015.

Turos pita

Turoš pita Turos pita





















Sastojci za tijesto:
  • oko 450 g brašna
  • 120 g gustina
  • 200 g margarina
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 žumanceta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
Nadjev:
  • 500 g svježeg sira
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 žumanceta
  • 2 kašike gustina
  • 1/2 praška za pecivo
  • po ukusu soli
  • 4 bjelanceta
Za premazivaje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mlijeka
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, pa ostaviti pola sata u frižider. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati i staviti u pleh premazan margarinom i posut brašnom, tako da tijesto bude podignuto po rubovima pleha. Sjediniti sir, žumanca, kiselu pavlaku. Posoliti (ukoliko sir nije slan), pa dodati gustin sjedinjen sa praškom za pecivo. Dobro umutiti. Zatim pažljivo umiješati bjelanca ulupana u čvrst šlag, sa malo soli. Fil staviti preko tijesta. Preko fila stavite drugu polovinu razvaljanog tijesta, koje ste isjekli na trake. Trake redajte u formi rešetke. Umutite žumance sa mlijekom, pa premažite trake. Pitu pecite na 180 C, oko 40 minuta.
Napomene: Pečenu pitu ostavite 5-6 minuta, da odmori, pa režite na komade.
Prijatno!
turoš pita sa sirom Turos pita                                                  

0 komentari :

Objavi komentar