Potrebna su jaja s ljuskom teška po 70 g
Tijesto:
Nadjev:
Obloga:
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 190°C. Kalup veličine 20×36 namastite i pospite brašnom. Pomiješajte mljevene bademe s prosijanim škrobnim brašnom i limunovom koricom. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Stucite žumanjke i šećera u svijetlu, gustu smjesu pa umiješajte naizmjenice smjesu od badema i snijeg od bjelanjaka. Tijesto izlijte u kalup i pecite 25 min. Zakuhajte limunov sok s 2 žlice vode i vrućim prelijte hladan biskvit u kalupu.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte oprane i ocijeđene zdrobljene maline, šećer, voćni jogurt, sok i koricu od limuna. Na blagoj vatri ugrijte 5 žlica mlijeka i otopite ocjeđenu želatinu pa umiješajte u kremu od malina. Čim krema počne čvrsnuti, stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag i umiješajte u kremu. Na hladan biskvit izlijte kremu i poslažite 500 g opranih i posušenih malina.
Zdrobite 50 g malina i šećer u kašu, dodajte 500 ml vode i miješajući otopite šećer pa procijedite kroz žičano cjedilo. Zakuhajte preljev od 500 ml tekućine i 2 preljeva za torte, a prema uputi na vrećici i prelijte po malinama u kalupu. Kolač odložite 6 sati u hladnjak da se nadjev stvrdne i kolač dobro ohladi. Potom ga režite toplim nožem na kocke./Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije
odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar