2. travnja 2015.

Kolač od maka i oraha


Sastojci

  • Biskvit

  •  150 g maslaca
  •  150 g šećera u prahu
  •   malo soli
  •   malo ribane korice limuna
  •  1 vrećica vanilin-šećera
  •  4 jaja
  •  110 g glatkog

    brašna
  •  170 g mljevenog maka
  •  oko 6 žlica mlijeka
  • Krema

  •  oko 1,5 dl mlijeka
  •  100 g šećera
  •  150 g mljevenih oraha
  •  70 g fino samljevenih piškota
  •  čašica ruma
  •  1/2 vrećice vanilin-šećera
  •  170 g maslaca
  •  100-200 g marmelade od marelica
  • Ostalo

  •   papir za pečenje
  •   mak za posipavanje
 
  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žutanjaka.


    Manji pleh (cca 20x30) obložite papirom za pečenje.

  2. Omekšali maslac (ja ga "mekšam" u mikrovalnoj na najslabijoj jačini par minuta) temeljito izmiksajte sa polovicom šećera u prahu, solju i vanilin šećerom u pjenastu masu. Postepeno dodajte žutanjke i dalje miksajući.
  3. Od bjelanjaka i preostalog šećera u prahu izlupajte čvrsti snijeg te ga lagano umiješajte kuhačom u smjesu od žutanjaka. Smjesi zatim postepeno naizmjence dodajte prosijano brašno, mak, mlijeko i koricu limuna. Sve dobro i pažljivo izmješajte te namažite na  lim  obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite 25-30 min, a kad se ohladi maknite papir i razrežite na dva tanja lista.

  4. Za kremu zakuhajte mlijeko sa šećerom, primiješajte orahe, piškote, rum i vanilin šećer. Kuhajte par minuta dok ne poprimi

    gustoću sličnu pudingu a po potrebi dodajte ili mlijeko ili samljevene piškote.

  5. Čim se masa ohladi umiješajte u nju omekšali maslac i sve pjenasto izmiksajte.
    Oba lista biskvita premažite marmeladom koju ste zagrijali.
    Donji list zatim namažite sa 2/3 kreme(ili polovicom, kako vam drago), preklopite drugom polovicom, premažite ostatkom kreme, zagladite i pospite makom.

  6. Ostavite oko 2 sata u frižideru, a zatim navalite :)

    Recept je iz časopisa Dobar tek.

Posluživanje

Kolač je vrlo zahvalan za rezanje, režite na kockice, trokutiće, ploške, ovisno o vašim željama! :)

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar