- KEKS:
- 200 gr šećera
- 200 gr maslaca
- prstohvat soli
- 125 ml vode
- 500 gr glatkog brašna
- 4 gr praška za pecivo
- ČOKOLADNA KREMA:
- 75 gr tamne čokolade
- 75 gr zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 35 gr maslaca
-
ravno odrezala i sve super, ali moja tvrdoglavost me dovodi do toga da se zasmijavam, a dobro malo sam se zabavljala.
Domaći petit keksi korak po korak
1. Šećer, maslac, sol i vodu stavite na srednju vatru da se sve potpuno otopi.2. Sklonite sa vatre i ostavite 20-25 minuta da se prohladi, vjerovatno će ostati mlako.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, zatim dodajte tekuće sastojke koje nastavite miješati drvenom kuhačom, a na kraju i rukama mijesite.
4. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki umotajte prozirnom folijom, te stavite u frižider na 3 sata. Dobit ćete dosta mekano tijesto koje će se stvrdnuti u frižideru.
5. Nakon hlađenja, svaki dio razvaljajte na masnom papiru dimenzija 14×35 cm. Bilo bi dobro krajeve papira saviti taman tih dimanzija da tijesto ne ide dalje i da dobijete ravne krajeve. Preći površinu tijesta oklagijom da bude svagdje jednako.
6. Izrezujte trakice u razmaku od 5 cm, možete to učiniti sa ravnim ili rebrastim točkićem, a ja sam rezala vijugavim škaricama, jer nemam točkić.
7. Pola trakice premažite kremom, ali rubove ostavite prazne. Presavijte praznu polovicu i prstima stisnite po rubovima da krema ne izađe. Lagano oklagijom pređite preko površine
da se krema rasporedi i da tijesto malo izravnate.
8. U tepsiju obloženu masnim papirom slažite napunjeno tijesto, koje je potrebno izbockati vilicom.
9. U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, pecite keksiće 10-15 minuta dok ne porumene odozdo i po rubovima, a onda ih okrenite i nastavite peći još 5 minuta.
PRIPREMA ČOKOLADNE KREME:
1. Prvo pripremite zaslađeno kondenzirano mlijeko po ovom receptu, koje se ohladilo, možete ga čak pripremiti i dan ranije.
2. Čokoladu, zaslađeno kondenzirano mlijeko i maslac stavite na laganu vatru da se sve sjedini i pretvori u sjajnu kremu.
3. Sklonite sa vatre i prebacite u neku posudu, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
0 komentari :
Objavi komentar