Emil Žerbo
je izmislio mašinsku proizvodnju čokolade. U svojoj poslastičarnici je
nudio stotine vrsta kolača, ukusne torte s kremom od putera, punjene
čokoladne bombone, a među njima i najpoznatija - čokoladna bombona
punjena višnjom i konjakom. Svi njegovi proizvodi se zovu jednostavno -
žerbo. Jedna od tih poslastica je i torta koja se rado sprema svuda,
pogotovo za svečane prilike.
Sastojci
Kora:
15
belanaca
375 g
mlevenih oraha
225 g
šećera
30 g
brašna
Preliv za kore 1:
320 g
šećera
Preliv za kore 2:
200 g
crne čokolade
20 g
margarina
Fil:
15
žumanaca
200 g
šećera
150 g
putera
250 g
margarina
Priprema
Penasto umutiti belanca, dodati šećer
i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati mlevene orahe, varjačom
promešati smesu i podeliti na tri dela. Kalup obložiti papirom za
pečenje, sipati masu i ispeći kore u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 15
minuta. Šećer karamelizovati i premazati kore. Čokoladu rastopiti sa
margarinom i premazati preko karamelizovanog šećera. Žumanca umutiti sa
šećerom u prahu, skuvati na pari i kada se ohladi dodati umućen puter i
margarin. Filom premazati kore i tortu, dekorisati po želji i ostaviti
na hladno da se stegne.
0 komentari :
Objavi komentar