13. veljače 2015.

Žerbo torta (original recept)

Emil Žerbo je izmislio mašinsku proizvodnju čokolade. U svojoj poslastičarnici je nudio stotine vrsta kolača, ukusne torte s kremom od putera, punjene čokoladne bombone, a među njima i najpoznatija - čokoladna bombona punjena višnjom i konjakom. Svi njegovi proizvodi se zovu jednostavno - žerbo. Jedna od tih poslastica je i torta koja se rado sprema svuda, pogotovo za svečane prilike. 

 

Sastojci

Kora:

15
belanaca
375 g
mlevenih oraha
225 g


šećera
30 g
brašna

Preliv za kore 1:

320 g
šećera

Preliv za kore 2:

200 g
crne čokolade
20 g
margarina

Fil:

15
žumanaca
200 g
šećera
150 g


putera
250 g
margarina

Priprema

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati mlevene orahe, varjačom promešati smesu i podeliti na tri dela. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati masu i ispeći kore u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 15 minuta. Šećer karamelizovati i premazati kore. Čokoladu rastopiti sa margarinom i premazati preko karamelizovanog šećera. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, skuvati na pari i kada se ohladi dodati umućen puter i margarin. Filom premazati kore i tortu, dekorisati po želji i ostaviti na hladno da se stegne. 

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar