- 250 gr. oštrog brašna
- 150 gr. maslaca ili margarina
- 50 gr. kristal šećera
- malo praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera burbon
- 2 prepune kašike kisele pavlake
(oko 100 ml.) - 1 čep ruma
- do 100 gr. oštrog brašna za umesivanje
- 6 jaja
- 200 gr. kristal šećera
- 100 gr. čokolade za kuvanje
- 2 čepa ruma
- 200 gr. oraha
- malo soli
Brašno prosejati sa praškom za pecivo.
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati kiselu pavlaku i rum i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 640 gr. testa.
Testo podeliti na 2 jufke iste težine (2 x po 320 gr.).
Testo odložiti na hladno mesto da odstoji oko 1 sat.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju 18cm x 30cm.
Testo se veoma lako razvlači i ne puca.
Testo namotati na oklagiju i lagano prebaciti na papir za pečenje u tepsiji.
Testo izbockati sa viljuškom.
Staviti tepsiju u zagrejanu rernu na 200 stepeni i malo zapeći (oko 10 min.)
Priprema nadeva:
Orahe samleti.
Čokoladu staviti na laganu vatru da se otopi.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa šećerom penasto umutiti.
Umućenim žumancima dodati otopljenu čokoladu i rum te dobro mikserom umutiti.
Dodati samlevene orahe i sneg od belanaca i varjačom lagano umutiti da postane kompaktna masa.
Malo zapečeno testo izvaditi iz rerne, a rernu ostaviti uključenu
Na malo zapečeno testo staviti nadev i ravnomerno ga rasporediti po testu.
Razvaljati drugu jufku testa na radnoj površini testo izbockati viljuškom i njime prekriti nadev u tepsiji.
Kako je nadev mekan, na nekim delovima će preći preko testa, ali neka vas to ne brine.
Tepsiju vratiti u rernu i kolač peći oko 20 minuta.
Pečen kolač lagano zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na
tacnu za posluživanje.
Posipati sa šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
Seći na štangle dimenzija 3cm x 7cm.
Dobije se ukupno 24 kom.
Napomene: Stari dobri recept iz moje ručno pisane sveske.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar