Sastojci i priprema:
- 500 ml mleka
- 1 svezi kvasac
- 1 kasicica secera
- 2 kasicice soli
- 2 zumanca
- 2 belanca
- oko 800 gr prosejanog brasna tip 400
Vecera piroske punjene ajvarom i salamom….posluzite se…PIROSKE…..
Pola litre mleka umlaciti pa izmrviti u njega 1 svezi kvasac, 1 kasicicu
secera sve izmesati i ostaviti 10 min. Onda u to mleko dodati 2
kasicice soli, 2 zumanca i rukama to izmesati, onda dodavati ona
preostala dva belanca jedno po jedno zajedno sa brasnom dok budemo
mesili testo potrebno je oko 800 gr prosejanog brasna tip 400 i i mesiti
testo (to sve zavisi kakvo je brasno, bitno je da se umesi lepo testo
koje nesme da se lepi za ruke a nesme ni da bude tvrdo). Kada se umesi
ostaviti testo pokriveno krpom da udvostruci masu. Testo premesiti i
ostaviti da opet naraste. Onda testo istresti na
pobrasnjen stol i
razviti debljine oko prsta. Iseci kocke zeljene velicine (netrebaju
kocke da budu jako velike posto piroske jos narastu prilikom przenja) i
na svaku rasporediti u sredinu nadjev po zelji (ove su punjene sa
ajvarom koji se izmesa sa iseckanom salamom na kockice i doda se malo
origana) onda stisnuti dobro krajeve da fil prilikom przenja ne iscuri.
Oblikovati piroske i ostaviti ih da malo narastu. Piroske onda prziti u
vreloj masti ili ulju, kada se ispeku svaku stavljati na salvetu da
salveta upije visak masnoce….
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar