20. veljače 2015.

Ni malo skromna torta od malina, limuna i kokosa

Sam naziv vam govori da je ova torta bogatstvo ukusa i savršena je za posebne prilike.
Neka torta od malina, limuna i kokosa krasi vašu prolećnu trpezu.
Dosta vam je čokolade i teških kolača? Ova osvežavajuća torta je onda kao stvorena za vas.

Iako je bogata, sastavljena od mnoštva namirnica, lagana je kao perce i topiće vam se u ustima. Originalni recept možete pronaći na Notsohumblepie blogu.
Za kore:
  • 245 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 300 ml mleka
  • 4 belanca
  • 300 g šećera
  • 2 kašičice naribane limunove korice
  • 110 g putera
  • ½ kašičice ekstrakta limuna
Krema od limuna
  • 200g šećera
  • 4 belanca
  • 340 g putera
  • 60 ml sveže ceđenog soka limuna
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
Još
  • džem od malina
  • 1 ½ šolja kokosovog brašna
Uključite rernu da se greje na 170C, a dva okrugla kalupa promera 22 cm namastite i dno obložite papirom za pečenje.
U srednje velikoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi izmešajte belanca i mleko pa ostavite sa strane.

U trećoj posudi izmešajte šećer i
limunovu kociru i sve lepo sjedinite, dodajte puter i mutite mikserom dok ne postane penasto, 4-5 minuta pa dodajte i ekstrakt.
Nakon toga u puter naizmenično sipajte brašno i smesu belanaca i mleka počevši sa brašnom dok se sve ne sjedini i pretvori u glatko testo.
Podelite testo na dva jednaka dela i sipajte u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta. Kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade na žici za hlađenje.
Za kremu mikserom mutite belanca i šećer iznad pare, konstantno mešajući dok smesa ne postane topla na dodir, a šećer se u potpunosti ne otopi. Sklonite belance sa pare i mutite mikserom dok ne dobijete glatku meringu.


Meringu prespite u hladnu posudu pa sa čistim metlicama lagano mutite dok se ne ohladi. Kad su se belanca ohladila dodajte puter (malo po malo) i nastavite miksati 6-10 minuta da se sve lepo sjedini.
U početku će vam smesa izgledati grudvasto, ali ne brinite, samo nastavite mutiti. Kad je krema postala glatka dodajte limunov sok, malo po malo, a na samom kraju umešajte i vanila ekstrakt.
Spremni ste za slaganje torte!
Svaku koru presecite na dva dela horizontalno i jednu koru stavite na tanjir za posluživanje. Koru premažite džemom od maline u tankom sloju, a preko džema stavite sloj kreme od limuna. Kremu ćete preko džema lakše naneti ako je stavite u vrećicu za ukrašavanje. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
Na samom kraju celu tortu premažite kremom od limuna, a vrh i stranice torte bogato pospite kokosovim brašnom.


Izvor: Lifepress

Related Posts:

  • Sahan kolač Nemate ideju koji kolač napraviti? Mi imamo prijedlog za vas! Danas vam donosimo recept za sahan kolač u čiji ukus ne sumnjamo pošto je i ovaj recept djelo gospođeLjiljane Nieder. (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||… Read More
  • Torta s višnjama i čokoladom Ako dočekujete goste na večeri, složit ćete se, treba vam savršen desert. Ova torta s višnjama i čokoladom pokazala se kao odličan izbor u takvim situacijama. Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Read More
  • Strastveni poljubac Bezobrazno ukusan desert... Za sve ljubitelje slastica istančanog ukusa Strastveni poljubac je idealan izbor. Definitivno ga morate napraviti, jer je preukusan i dekorativno dopadljiv. Recept smo preuzeli sa stranice (ad… Read More
  • Kokos čokoladni kolač Kokos i čokolada... Dobitna kombinacija!  Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tijesto: 3 jaja 10 dag šećera sol (prstohvat) 12,5 dag brašna 1 ½ žličica praška za pecivo 1 žli… Read More
  • Kinder bueno torta Danas vam donosimo recept za tortu koja je naprosto neodoljiva. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: Biskvit: • 6 bjelanjaka • 4 žlice brašna • 6 žlice šećera Dodatni sastojci: •… Read More

0 komentari :

Objavi komentar