23. veljače 2015.

Ledeni dah

Ledeni dah torta Ledeni dahSastojci za testo:
  • 3 žumanca
  • 1 belance
  • 90 gr. kristal šećera
  • 45 gr. rastopljene čokolade za kuvanje
  • 60 gr. rastopljenog maslaca

    ili margarina
  • 45 gr. oštrog brašna
  • 1 najmanja kašičica praška za pecivo
  • malo soli
Za kremu:
  • 100 gr. šećera u prahu
  • 100 gr. maslaca ili margarina
  • 400 ml. mleka
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 100 gr. kristal šećera
  • 50 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)
Za penu:
  • 2 belanca
  • 100 gr. kristal šećera
  • 20 ml. vode
  • malo soli
Za glazuru:
  • 120 gr. čokolade za kuvanje
  • 60 gr. maslaca ili margarina
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike vode
  • 20 kapi ekstrakta od mentola
Priprema testa:
Mikserom umutiti 1 belance u čvrst sneg.
Mikserom umutiti žumanca sa šećerom.
Na laganoj vatri rastopiti maslac ili margarin i čokoladu za kuvanje.
Rastopljenu smesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti.
Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i penu od belanca i varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih mera 17cm x 30cm premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje.
Gotovu smesu za testo sipati u tepsiju.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 180 stupnjeva i peći 10 minuta.

Pečeno testo odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlima (da se kolač ne bi lepio za tacnu) i skinuti papir za

pečenje.

Priprema kreme:
Mikserom umutiti maslac ili margarin i šećer u prahu.
Prah puding pomešamo sa 3 kašike šećera i malo mleka, a ostalo mleko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da provri.
U vrelo mleko sipamo umešan puding i skuvamo.
Kuvani puding poklopimo (da se ne uhvati korica) i ohladimo.
Mikserom umutiti ohlađeni puding, smesu od margarina i šećera u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola.
Kremu staviti na testo.

Priprema pene:
Šećer i vodu prokuvati da se rastopi šećer.
Mikserom belanca sa malo soli umutiti u penu.
Dodavati rastopljeni šećer i mikserom mutiti.
Penu staviti na kremu.
I na kraju glazura.

Napomene: Danas sam bila izuzetno inspirativno raspoložena i tako je nastao kolač koji sam nazvala Ledeni dah jer nakon njega u ustima ostaje predivan hladan okus.
Prijatno!

Related Posts:

  • Pogačice sa sirom Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao z… Read More
  • Rigo janči torta (original recept) Kada ste u nedoumici u vezi sa izborom poslastica koje ćete pripremiti za goste, pun pogodak uvek predstavljaju kolači ili torte sa čokoladom. … Read More
  • Ovseni musli bar ako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, … Read More
  • Rocky road braunis Kakao prah i čokolada se prave od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Čokolada sadrži oko 300 poznatih hemijskih sastojaka uključuju… Read More
  • Burbon torta od čokolade Bourbon vanila potiče sa ostrva u Indijskom okeanu Madagaskara, Comorskih ostrva i ostrva Reunion. Ista vrsta se uzgaja i u Africi i Indoneziji. Ime je dobila po nekadašnjem nazivu ostrva Reunion (Bourbon).  … Read More

0 komentari :

Objavi komentar