23. veljače 2015.

Ledeni dah

Ledeni dah torta Ledeni dahSastojci za testo:
  • 3 žumanca
  • 1 belance
  • 90 gr. kristal šećera
  • 45 gr. rastopljene čokolade za kuvanje
  • 60 gr. rastopljenog maslaca

    ili margarina
  • 45 gr. oštrog brašna
  • 1 najmanja kašičica praška za pecivo
  • malo soli
Za kremu:
  • 100 gr. šećera u prahu
  • 100 gr. maslaca ili margarina
  • 400 ml. mleka
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 100 gr. kristal šećera
  • 50 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)
Za penu:
  • 2 belanca
  • 100 gr. kristal šećera
  • 20 ml. vode
  • malo soli
Za glazuru:
  • 120 gr. čokolade za kuvanje
  • 60 gr. maslaca ili margarina
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike vode
  • 20 kapi ekstrakta od mentola
Priprema testa:
Mikserom umutiti 1 belance u čvrst sneg.
Mikserom umutiti žumanca sa šećerom.
Na laganoj vatri rastopiti maslac ili margarin i čokoladu za kuvanje.
Rastopljenu smesu dodati u umućena žumanca i mikserom dobro umutiti.
Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i penu od belanca i varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih mera 17cm x 30cm premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pečenje.
Gotovu smesu za testo sipati u tepsiju.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 180 stupnjeva i peći 10 minuta.

Pečeno testo odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlima (da se kolač ne bi lepio za tacnu) i skinuti papir za

pečenje.

Priprema kreme:
Mikserom umutiti maslac ili margarin i šećer u prahu.
Prah puding pomešamo sa 3 kašike šećera i malo mleka, a ostalo mleko sa ostatkom šećera (od 100 g) stavimo da provri.
U vrelo mleko sipamo umešan puding i skuvamo.
Kuvani puding poklopimo (da se ne uhvati korica) i ohladimo.
Mikserom umutiti ohlađeni puding, smesu od margarina i šećera u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola.
Kremu staviti na testo.

Priprema pene:
Šećer i vodu prokuvati da se rastopi šećer.
Mikserom belanca sa malo soli umutiti u penu.
Dodavati rastopljeni šećer i mikserom mutiti.
Penu staviti na kremu.
I na kraju glazura.

Napomene: Danas sam bila izuzetno inspirativno raspoložena i tako je nastao kolač koji sam nazvala Ledeni dah jer nakon njega u ustima ostaje predivan hladan okus.
Prijatno!

Related Posts:

  • Dzem od kivija veoma je ukusan i neobično lep Zasladite se dzemom od kivija i banane. Dzem od kivija je jednostavan i brz za pripremu i veoma je ukusan. Obavezno probajte i bicete odusevljeni! Sastojci za 1 meru ( 1 teglu): – 5 kivija – 1 banana – 1 kasikica ze… Read More
  • Klipići › 4 dag svježeg kvasca › 1 kg pšeničnog glatkog brašna(TIP 500) › 2 dl ulja › žlica soli › 3-3,5 dl toplog mlijeka › Premaz: jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kvasac razmrvite, dodajte mu… Read More
  • Stvorite sebi spavaću sobu u kojoj ćete uživati Spavaća soba, prvenstveno za parove, trebala bi biti privatan i intiman prostor u svakom domu, vaša oaza mira na kraju dana u kojoj uživate zajedno s vašim partnerom. U (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pu… Read More
  • Kolač s pavlakom i keksom Lagan, sočan, kremast kolač sa kakao korom natopljenom čokoladnim mlijekom...filom od slatke i kisele pavlake i sa mljevenim plazma keksom. Još jedan kolač koji sam dodala na listu omiljenih :D (adsbygoogle = win… Read More
  • Ukusan čokoladni kolač za 5 minuta ! Ovo je najbrži čokoladni kolač od svih mogućih. Za njegovu pripremu nije potrebna ni modla za pečenje, ni rerna. Dovoljno je jedna šolja ili činija i mikrotalasna pećnica. Kada ga spremate, obavezno pozovite decu,… Read More

0 komentari :

Objavi komentar