Biskvit:
- 115 grama maslaca
- 115 grama cokolade za kuhanje
- 15o grama secera
- 1 vanilija secer
- 2 jaja
- 7o grama brasna
- prstohvat soli
- 1 kasika cimeta
Na pari otopite maslac i cokoladu. Skinite sa ringle i dodajte
vaniliju secer i secer. Kad se malo ohladi dodajte jaja i umutite
mikserom. Na kraju dodajte brasno, so i cimet. Biskvit ispecite u kalupu
br.28 na 16o stepeni 2o-25 minuta.
Suhi fil:
- 150 grama sjeckanih oraha ili ljesnika
- 5o grama secera
- 2oo grama napolitanki-keks Jadro
Secer stavite da se otopi u karamel, dodajte orahe kratko proprzite i
istresite ih na tanjur koji polijete vodom. Kad se orasi ohlade
sameljite ih zajedno sa keksom. Fil podijelite na cetiri dijela.
Fil sa
zelatinom i slagom:
- 1 litar mlijeka
- 3o grama zelatina
- 25o grama secera
- 5oo ml vrhnja za slag
- 1oo grama bijele cokolade za kuhanje
Da odmah napomenen da je zelatin najbolje kuhati ujutro ako tortu
pravite popodne ili navece pa da je ohladjen do ujutro. Kad radite
zelatin odmah napravite i kremu sa bijelom cokoladom jer i ona se mora
stisnuti.
Mlijeko i secer stavite da kuha, zelatin zalijete sa malo vode da
nabubri. Kad mlijeko prokuha dodajte mu zelatin, mijesajte da se otopi,
malo smnjite temperaturu i ostavite da se kuha deset minuta. Skinite ga
sa vatre i kad se ohladi stavite u frizider da se potpuno stisne kao
puding. Prije upotrebe dobro ga izmiksajte.
1oo ml vrhnja za slag lagano zagrijete i u njemu otopite cokoladu da
dobijete jednu finu kremu, i nju ostavite da se ohladi i stisne.
Ostatak od 4oo ml vrhnja za slag umutite i pred kraj dodajte mu kremu od
bijele cokolade. Ako mislite ukrasiti tortu kremom malo odvojite, a u
ostatak dodajte kremu od zelatina i mutite mikserom da dobijete jednu
finu kremu koju takodje podijelite na cetiri dijela.
Sad vam je ostalo da slozite kreme na biskvit. Prvo stavite bijelu
kremu, pa suhi fil i tako cetiri puta, znaci tortu zavrsavate sa suhim
filom. Ako ste ostavili kreme za ukras i to uradite i ostavite na par
sati ili preko noci tortu u kalupu u frizideru. Kad skinete kalup sa
torte mozete je jos malo okolo posuti suhim filom.
Prijatno!

Related Posts:
ČOKOLADNA TORTA: Sočna i kremasta, a sigurno će uspjeti
Ova torta je jako ukusna, kremasta, sočna i vrlo jednostavna za napraviti. Što je najvažnije: 100 posto će vam uspjeti!
Sastav:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
• 6 jaja,
• 6 kašika smeđeg šećera … Read More
Medena pita s kokosom
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ovo je jedna starinska pita, potpuno neopravdano već pomalo zaboravljena.
Pita se sastoji od nekoliko jednostavnih namirnica koje su nam gotovo uvijek pri ruci,… Read More
Pijesak torta
• 1 margarin• 200 g keksa• 200 g kokosa• 200 g oraha• šlag
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
1 l mlijeka
• 4 pudinga od vanilije
• 330 gr šećera
Priprema:
Ovo je brzi kolač, gotov za 20 mi… Read More
Čokoladne lazanje
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ako volite kremaste kolače koji ne zahtijevaju uključivanje rerne , a
pored toga ste veliki ljubitelj čokolade ovaj recept … Read More
SAVJET VELIKOG GURMANA I PUTOPISCA: Tri kuharska pravila koja se nikad ne smiju zaboraviti
Veliki gurman, putopisac, faca kulinarskih emisija diljem svijeta, autor brojnih kuharica Anthony Bourdain, otkrio je tri stvari bez kojih bi situacija u kuhinji mogla poći po zlu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle… Read More
0 komentari :
Objavi komentar