4. veljače 2015.

Havana

Havana HavanaBiskvit:
  • 115 grama maslaca
  • 115 grama cokolade za kuhanje
  • 15o grama secera
  • 1 vanilija secer
  • 2 jaja
  • 7o grama brasna
  • prstohvat soli
  • 1 kasika cimeta


Na pari otopite maslac i cokoladu. Skinite sa ringle i dodajte vaniliju secer i secer. Kad se malo ohladi dodajte jaja i umutite mikserom. Na kraju dodajte brasno, so i cimet. Biskvit ispecite u kalupu br.28 na 16o stepeni 2o-25 minuta. Suhi fil:
  • 150 grama sjeckanih oraha ili ljesnika
  • 5o grama secera
  • 2oo grama napolitanki-keks Jadro
Secer stavite da se otopi u karamel, dodajte orahe kratko proprzite i istresite ih na tanjur koji polijete vodom. Kad se orasi ohlade sameljite ih zajedno sa keksom. Fil podijelite na cetiri dijela. Fil sa

zelatinom i slagom:

  • 1 litar mlijeka
  • 3o grama zelatina
  • 25o grama secera
  • 5oo ml vrhnja za slag
  • 1oo grama bijele cokolade za kuhanje
Da odmah napomenen da je zelatin najbolje kuhati ujutro ako tortu pravite popodne ili navece pa da je ohladjen do ujutro. Kad radite zelatin odmah napravite i kremu sa bijelom cokoladom jer i ona se mora stisnuti.
Mlijeko i secer stavite da kuha, zelatin zalijete sa malo vode da nabubri. Kad mlijeko prokuha dodajte mu zelatin, mijesajte da se otopi, malo smnjite temperaturu i ostavite da se kuha deset minuta. Skinite ga sa vatre i kad se ohladi stavite u frizider da se potpuno stisne kao puding. Prije upotrebe dobro ga izmiksajte.
1oo ml vrhnja za slag lagano zagrijete i u njemu otopite cokoladu da dobijete jednu finu kremu, i nju ostavite da se ohladi i stisne.
Ostatak od 4oo ml vrhnja za slag umutite i pred kraj dodajte mu kremu od bijele cokolade. Ako mislite ukrasiti tortu kremom malo odvojite, a u ostatak dodajte kremu od zelatina i mutite mikserom da dobijete jednu finu kremu koju takodje podijelite na cetiri dijela.
Sad vam je ostalo da slozite kreme na biskvit. Prvo stavite bijelu kremu, pa suhi fil i tako cetiri puta, znaci tortu zavrsavate sa suhim filom. Ako ste ostavili kreme za ukras i to uradite i ostavite na par sati ili preko noci tortu u kalupu u frizideru. Kad skinete kalup sa torte mozete je jos malo okolo posuti suhim filom.

Prijatno!
Havana torta Havana

Related Posts:

  • ČOKOLADNA TORTA: Sočna i kremasta, a sigurno će uspjeti Ova torta je jako ukusna, kremasta, sočna i vrlo jednostavna za napraviti. Što je najvažnije: 100 posto će vam uspjeti! Sastav: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); • 6 jaja, • 6 kašika smeđeg šećera … Read More
  • Medena pita s kokosom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ovo je jedna starinska pita, potpuno neopravdano već pomalo zaboravljena. Pita se sastoji od nekoliko jednostavnih namirnica koje su nam gotovo uvijek pri ruci,… Read More
  • Pijesak torta • 1 margarin• 200 g keksa• 200 g kokosa• 200 g oraha• šlag (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  1 l mlijeka • 4 pudinga od vanilije • 330 gr šećera Priprema: Ovo je brzi kolač, gotov za 20 mi… Read More
  • Čokoladne lazanje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ako volite kremaste kolače koji ne zahtijevaju uključivanje rerne , a pored toga ste veliki ljubitelj čokolade ovaj recept … Read More
  • SAVJET VELIKOG GURMANA I PUTOPISCA: Tri kuharska pravila koja se nikad ne smiju zaboraviti Veliki gurman, putopisac, faca kulinarskih emisija diljem svijeta, autor brojnih kuharica Anthony Bourdain, otkrio je tri stvari bez kojih bi situacija u kuhinji mogla poći po zlu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle… Read More

0 komentari :

Objavi komentar