- 115 grama maslaca
- 115 grama cokolade za kuhanje
- 15o grama secera
- 1 vanilija secer
- 2 jaja
- 7o grama brasna
- prstohvat soli
- 1 kasika cimeta
Na pari otopite maslac i cokoladu. Skinite sa ringle i dodajte vaniliju secer i secer. Kad se malo ohladi dodajte jaja i umutite mikserom. Na kraju dodajte brasno, so i cimet. Biskvit ispecite u kalupu br.28 na 16o stepeni 2o-25 minuta. Suhi fil:
- 150 grama sjeckanih oraha ili ljesnika
- 5o grama secera
- 2oo grama napolitanki-keks Jadro
zelatinom i slagom:
- 1 litar mlijeka
- 3o grama zelatina
- 25o grama secera
- 5oo ml vrhnja za slag
- 1oo grama bijele cokolade za kuhanje
Mlijeko i secer stavite da kuha, zelatin zalijete sa malo vode da nabubri. Kad mlijeko prokuha dodajte mu zelatin, mijesajte da se otopi, malo smnjite temperaturu i ostavite da se kuha deset minuta. Skinite ga sa vatre i kad se ohladi stavite u frizider da se potpuno stisne kao puding. Prije upotrebe dobro ga izmiksajte.
1oo ml vrhnja za slag lagano zagrijete i u njemu otopite cokoladu da dobijete jednu finu kremu, i nju ostavite da se ohladi i stisne.
Ostatak od 4oo ml vrhnja za slag umutite i pred kraj dodajte mu kremu od bijele cokolade. Ako mislite ukrasiti tortu kremom malo odvojite, a u ostatak dodajte kremu od zelatina i mutite mikserom da dobijete jednu finu kremu koju takodje podijelite na cetiri dijela.
Sad vam je ostalo da slozite kreme na biskvit. Prvo stavite bijelu kremu, pa suhi fil i tako cetiri puta, znaci tortu zavrsavate sa suhim filom. Ako ste ostavili kreme za ukras i to uradite i ostavite na par sati ili preko noci tortu u kalupu u frizideru. Kad skinete kalup sa torte mozete je jos malo okolo posuti suhim filom.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar