26. veljače 2015.

Čupava Kata sa orasima i marmeladom

čupava kata
  • TIJESTO:
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 15 dkg margarina
  • 30 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice mlijeka
  • PREMAZ:
  • 4 žlice marmelade
  • NADJEV:
  • 15 dkg oraha
  • 3 bjelanjka
  • 20 dkg šećera u prahu

U jednoj mojoj maloj knjigici pronašla sam ovaj simpatičan recept. Baš mi je fora kako izgleda ovaj gornji sloj od tijesta koji je samo izriban, a po njemu se ovaj kolač i naziva Čupava Kata. Postupak pripreme je dosta jednostavan i ne oduzima puno vremena kao neki kolači. S obzirom da sam pored njega pravila još nekoliko vrsta, učino mi se kao odličan izbor, jer se pored njega uspijete posvetiti i drugim kolačima. Dosta ljudi mi je pohvalilo recept i rekli su da im se baš sviđa ovakva Čupava Kata, još kad malo odstoji postaje mekši i svakako preporučujem da ga probate.

TIJESTO, KAKO ČUPAVA KATA POSTANE ČUPAVA!

1. Žumanjke i šećer pjenasto izradite sa običnom metlicom za miksanje.
2. Dodajte margarin sobne temperature, brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo i mlijekom, dalje nastavite

miksati sa spiralnim nastavcima.

spiralni nastavci






3. Nakon što ste dobro sjedinili tijesto, potrebno je napraviti tri jednake loptice.

tri loptice






4. Na pobrašnjenu površinu razvaljajte jedan komad tijesta na veličinu tepsije koji ćete poslije prenijeti, ali za prvo tijesto si možete razvući prstima po dnu tepsije.

razvući prstima






5. Tepsija u kojoj sam ja pekla je bila promjera 23 X 32 cm, prethodno sam ju malo pouljila i lagano pobrašnila.
6. Preko tijesta premažite marmeladu.

sloj marmelade






7. Drugi dio tijesta bi trebali razvaljati na pobrašnjenoj

površini na veličinu tepsije i pomoću oklagije ga prenijeti, možda će se desiti da malo pukne, ali nema veze, samo složite na svoje mijesto.

prijenos tijesta






8. Premažite sa pripremljenim nadjevom.

sloj-orasa






9. Zadnje tijesto koje vam je ostalo, naribajte preko nadjeva.

naribano tijesto






10. Pecite na 180 stupnjeva 25–30 minuta.

ispečen kolač





 

NADJEV OD ORAHA

1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
2. Postepeno dodavajte šećer u prahu.
3. Lagano

umiješajte orahe i smjesu sjedinite.

nadjev od orasa








Čupava Kata spada u one stare recepte, iz bilježnica naših mama i baka. Koliko često vi pravite ovakve kolače ili ste više za one modernije recepte?

Related Posts:

  • Orahovi polumjeseci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obožavam ove klačiće. Većina ih već poznaje, a ovo je verzija koja meni svidjela pa ju upisujem u svoju bilježnicu, dijelim s vama te se nadam da će recep… Read More
  • Parfe torta od oraha i čokolade (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasik među tortama, puni okus čokolade, sjeckani orasi, kremasta.. predobra! ;) Sastojci: Za biskvit -8 bjelanjaka -7 žlica šečera -6 žlica mrvica… Read More
  • Torta od oraha sa džemom od šipka Sastojci Za testo: -200 g brašna-75 g šećera u prahu-120g putera -žumance Za patišpanj: -2 jajeta -80 g šećera-2 kašike ekstrakta maline -100 g brašna-kašičica praška za pecivo -700… Read More
  • Čupava Kata sa orasima i marmeladom TIJESTO: 3 žumanjka 3 žlice šećera 15 dkg margarina 30 dkg brašna 1 prašak za pecivo 3 žlice mlijeka PREMAZ: 4 žlice marm… Read More
  • Zimska torta s orasima i lešnicima (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci Za biskvit:50 g putera100 g brašna100 g mlevenih oraha1/3 kesice praška za peciv… Read More

0 komentari :

Objavi komentar