- TIJESTO:
-
3 žumanjka
-
3 žlice šećera
-
15 dkg margarina
-
30 dkg brašna
-
1 prašak za pecivo
-
3 žlice mlijeka
-
PREMAZ:
-
4 žlice marmelade
-
NADJEV:
-
15 dkg oraha
-
3 bjelanjka
-
20 dkg šećera u prahu
-
U jednoj mojoj maloj knjigici pronašla sam ovaj simpatičan recept.
Baš mi je fora kako izgleda ovaj gornji sloj od tijesta koji je samo
izriban, a po njemu se ovaj kolač i naziva Čupava Kata. Postupak
pripreme je dosta jednostavan i ne oduzima puno vremena kao neki kolači.
S obzirom da sam pored njega pravila još nekoliko vrsta, učino mi se
kao odličan izbor, jer se pored njega uspijete posvetiti i drugim
kolačima. Dosta ljudi mi je pohvalilo recept i rekli su da im se baš
sviđa ovakva Čupava Kata, još kad malo odstoji postaje mekši i svakako
preporučujem da ga probate.
TIJESTO, KAKO ČUPAVA KATA POSTANE ČUPAVA!
1. Žumanjke i šećer pjenasto izradite sa običnom metlicom za miksanje.
2. Dodajte margarin sobne temperature, brašno koje ste prethodno
pomiješali sa praškom za pecivo i mlijekom, dalje nastavite
miksati sa
spiralnim nastavcima.
3. Nakon što ste dobro sjedinili tijesto, potrebno je napraviti tri jednake loptice.
4. Na pobrašnjenu površinu razvaljajte jedan komad tijesta na veličinu
tepsije koji ćete poslije prenijeti, ali za prvo tijesto si možete
razvući prstima po dnu tepsije.
5. Tepsija u kojoj sam ja pekla je bila promjera 23 X 32 cm, prethodno sam ju malo pouljila i lagano pobrašnila.
6. Preko tijesta premažite marmeladu.
7. Drugi dio tijesta bi trebali razvaljati na pobrašnjenoj
površini na
veličinu tepsije i pomoću oklagije ga prenijeti, možda će se desiti da
malo pukne, ali nema veze, samo složite na svoje mijesto.
8. Premažite sa pripremljenim nadjevom.
9. Zadnje tijesto koje vam je ostalo, naribajte preko nadjeva.
10. Pecite na 180 stupnjeva 25–30 minuta.
NADJEV OD ORAHA
1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
2. Postepeno dodavajte šećer u prahu.
3. Lagano
umiješajte orahe i smjesu sjedinite.
Čupava Kata spada u one stare recepte, iz bilježnica naših mama i baka.
Koliko često vi pravite ovakve kolače ili ste više za one modernije
recepte?
Related Posts:
Orahovi polumjeseci
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Obožavam
ove klačiće. Većina ih već poznaje, a ovo je verzija koja meni svidjela
pa ju upisujem u svoju bilježnicu, dijelim s vama te se nadam da će
recep… Read More
Parfe torta od oraha i čokolade
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Klasik među tortama, puni okus čokolade, sjeckani orasi, kremasta.. predobra! ;)
Sastojci:
Za biskvit
-8 bjelanjaka
-7 žlica šečera
-6 žlica mrvica… Read More
Torta od oraha sa džemom od šipka
Sastojci
Za testo:
-200 g brašna-75 g šećera u prahu-120g putera -žumance
Za patišpanj:
-2 jajeta -80 g šećera-2 kašike ekstrakta maline -100 g brašna-kašičica praška za pecivo -700… Read More
Čupava Kata sa orasima i marmeladom
TIJESTO:
3 žumanjka
3 žlice šećera
15 dkg margarina
30 dkg brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice mlijeka
PREMAZ:
4 žlice marm… Read More
Zimska torta s orasima i lešnicima
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Sastojci
Za biskvit:50 g putera100 g brašna100 g mlevenih oraha1/3 kesice praška za peciv… Read More
0 komentari :
Objavi komentar