Sastojci
Kora
6
jaja
6 kašika
šećera
6 kašika
mlevenih oraha
2 kašike
brašna
Fil
300 g
mlevenih oraha
sok od 1 pomorandže
150 g
prah šećera
5 štangli
crne čokolade
200 g
putera
4
žumanca
4 kašike
šećera
Šne
15 kašika
šećera
1 šolja
vode
4
Priprema
Kora: Mikserom
umutiti belanaca, pa pred kraj mućenja postepeno dodavati jednu po jednu
kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji
kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno,
sjediniti ih a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno
izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu
prečnika 26 cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno
zagrejanoj rerni na 200*C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a
zatim je preliti sokom od jedne pomorandže.
Fil: Orahe popariti sa
malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g) a
zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene
čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto
umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.
Ovim filom filovati koru a preko njega treba staviti šne koji se pravi
na sledeći način:
šne: Ušpinovati 15
kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno
umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.
0 komentari :
Objavi komentar