7. siječnja 2015.

Torta s pralinama i amaretom

Sastojci



Za sipkavo testo:
55 g putera
35 g šećera
žumance
malo soli
70 g brašna

Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
kesica vanilin šećera
150 g brašna
kašičica praška za pecivo

Za krem:
7 listova želatina
9 dl pavlake
2 kašike šećera
90 ml amareta
50 g rendane čokolade
kašika kakaoa

Za ukrašavanje:
2 kašike marmelade od ribizli
100 g karamela
8 pralina

Priprema

Sipkavo testo: Puter, šećer, žumance, so i brašno umutite u glatko testo. Formirajte loptu i zavijenu u foliju držite u frižideru oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Testo rastanjite na podmazanom dnu kalupa (prečnika 26 cm), više puta probodite viljuškom i pecite oko 15 minuta. Ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.
Biskvit: Temperaturu rerne smanjite na 180 stepeni. Jaja kremasto umutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i pomešajte. Masu sipajte u kalup iste veličine prekriven masnim papirom i pecite 35 minuta. Ohladite.
Filovanje: Želatin omekšajte. Pavlaku umutite sa šećerom, dodajte amareto. Sipajte želatin, pomešajte sa šlagom. Dodajte čokoladu i kakao. Sipkavo testo premažite džemom, a biskvit prepolovite. Jednu koru stavite preko testa, nafilujte je delom krema, pa to učinite i s drugom korom. Ostatkom krema premažite tortu i napravite kupice. Ukrasite izdrobljenim

karamelom i pralinama, a po želji možete dodati i kandirano voće i biskvit.
Domaće praline: pomešajte 120 g kupovnog čokoladnog krema, 20 g krokanta, 20 g prženih i samlevenih lešnika ili badema, 30 g rendane čokolade i malo pomorandžine kore. Stavite u papirne korpice i prelijte istopljenom mlečnom čokoladom.

Related Posts:

0 komentari :

Objavi komentar