8. siječnja 2015.

Fenomenalni čokoladni francuski tost


Kalorijska bomba kojoj nećete moći odoleti. Ovaj čokoladni francuski tost je više od tosta – to je poslastica koja će probuditi sva vaša čula.

Iako je reč o tostu ne preporučujemo ga za doručak. Ovo jedan od onih deserata koje prizivamo kada želimo da “nahranimo” naš slatki greh.
Pravite ga obavezno sa domaćim hlebom i pazite da ne preterate – poprilično je kalorično.
Ideju za ovaj recept, od kog nam ide voda na usta, pronašli smo na blogu 

Sastojci:

Francuski tost:
  • 1 šolja (od 250 ml) kokosovog mleka (ili običnog kravljeg

    sa 2 odsto masnoće)
  • 2-4 kašike vašeg omiljenog kakao miksa (za čokoladni ili kakao napitak)
  • 3 veća jajeta
  • 2 kašike vanila ekstrakta
  • 1/2 kašičice ekstrakta kokosa (nije obavezno)
  • Mrvicu soli
  • 4 kašike putera
  • 8 tanjih šnita domaćeg hleba (poželjno napravljenog sa jajima)
Fil od vruće čokolade:
  • 3/4 šolje kokosovog mleka (ili slatkog vrhnja)
  • 250 gr čokolade, naseckane
  • 1 kašika putera
  • 2 kašičice instant espreso praha (instant kafe)
Preliv:
  • Tečni šlag
  • Penasti bomboni (marshmallows)
  • Kokos
Napravite prvo fil. U mikrotalasnoj zagrejavajte slatko vrhnje, puter i čokoladu. Zagrejavajte u intervalima po 30 sekundi – mešajte u pauzama dok se sve ne istopi i sjedini. Mada možete ove sastojke otopiti i na pari. Kada se malo ohladi stavite u zamrzivač na 15 minuta ili u frižider na 30 minuta – ali ne duže.
Napravite francuski tost. Zagrejte mleko da bude vruće (1 šolju), pa ubacite 3 do 4 kašike miksa za vruću čokoladu, čokoladni napitak ili kakao miks. Promešajte i ostavite da se hladi 5 minuta.
U tepsiji približnih dimenzija 23×33 cm pomešajte jaja, vanilu i ekstrakt kokosa (ako koristite) i so. Umešajte i vrući čokoladni napitak.
francuski tost cokolada 5
Izvadite fil iz frižidera i kašikom ga lagano premazujte preko šnita (preko jedne strane svake šnite) – ostaće vam viška fila. Spojite šnite da napravite 4 sendviča. Spustite sendviče u mešavinu sa jajima, pokrijte folijom i ostavite u frižideru 15 minuta. Okrenite šnite, pa sve vratite u frižider na 15 minuta da se natopi i druga strana.
Zagrejte veliki tiganj na srednjoj temperaturi i stavite obilato putera. Kada se puter zagreje pecite sendviče dok ne postanu zlatni i hrksavi – 3 do 4 minute po strani. Sklonite sa šporeta i odmah služite sa šlagom, penastim bombonama i posuto kokosom. Možete preliti sa još preostalog fila.

Related Posts:

  • hrana uz koju ćete efikasno izbaciti nikotin iz tijela Pušenje je štetno za zdravlje. Svi smo svjesni da je teško prestati sa ovom ružnom navikom. Nikotin dovodi do naglog porasta krvnog pritiska i oštećenja pluća. Vrlo je teško osloboditi se pušenja jednom kada se naviknete na… Read More
  • Domaće oblatne spremne za nekoliko minuta Najbrži recept za oblatne koji postoji. Uložite 10 minuta truda i uživajte cijeli dan uz ovu poslasticu. Potrebni sastojci: 1/2 l mlijeka1/2 kg šećera4 kašike brašna1 jaje100 gr čokolade1 margarin Priprema: Sve ove… Read More
  • Pečeno jaje u kriški hljeba [Fotorecept] Evo još jedne super fore za doručak. Iako je sve prikazano u slikama, da malo pojasnimo.  Obilježite nožem mjesto na kriški hljeba na kojem ćete ubaciti jaje, a prije jajete kašikom to mjesto 'utabate'. Posolite, p… Read More
  • Rođendanska pizza torta! Ako vaša draga osoba nije ljubitelj poslastica, a bliži joj se rođendan, obradujte je ovom fenomenalnom pizza tortom! Ovo je definitivno torta, sastoji se od kora i od punjenja, ali ne sadrži sastojke karakteristične za ro… Read More
  • Simfonija od čokolade – čokoladni creme brulee Creme brulee je ultra popularni desert koji se služi u restoranima širom svijeta. Riječ je o jednoj vrsti zapečene kreme od jaja sa tankim slojem karamelizovanog šećera na vrhu. Zamislite sad sve to sa ukusom čokolade, mmmm … Read More

0 komentari :

Objavi komentar