U
nedostatku vlastitih domaćih jabuka, možemo ih pronaći na akcijama u trgovačkim
centrima po povoljnim cijenama. Prije nekoliko dana i ja sam ih tako kupila,
djeca su ih se zasitila pa je nekoliko jabuka ostalo netaknuto. Kako su
blagdani sve bliže, u trgovini sam obratila pažnju na razne dodatke kolačima te
među proizvodima Dr.Oetkera naišla na Tradicionalne dodatke za Štrudlu od jabuka s
cimetom i limunom te odlučila napraviti štrudlu.
Sastojci:
Tijesto:
500
g brašna
250
g omekšalog margarina
100
g šećera
30
g svježeg kvasca
100
ml mlakog mlijeka
½
limuna – naribana korica
1
žličicu šećera
Pola
žličice soli
100
ml kiselog vrhnja
1
žutanjak
1
jaje
50 g brašna
Punjenje:
4-5
srednje velikih jabuka (cca. 800 g – 1 kg)
100
g šećera
3-4
žlice krušnih mrvica (ovisno koliko su jabuke sočne)
80
g nasjeckanih oraha
Priprema:
Kvasac
razmrviti sa žličicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da
naraste. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa
umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati gotov kvasac, umiješati ga, na samom kraju dodati
preostalih 50 g brašna te mijesiti da nastane glatko tijesto. Pokriti i ostaviti
na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
Pripremiti
nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, mješavinu dodataka
za štrudlu, krušne mrvice i nasjeckane orahe. Koliko je potrebno dodati mrvica zavisi
o sočnosti jabuka.
Kad
je tijesto naraslo, podijeliti ga na dva dijela. Svaki premijesiti i razvaljati
na kvadrat malo duži od kalupa u kojem će se peći. Ja sam pekla u kalupu
veličine 35 x 25 cm pa sam tijesto razvaljala na veličinu 40 x 30 cm.
Razvaljano
tijesto premazati vrlo tankim slojem ulja, zatim posuti krušnim mrvicama kako
bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premazati nadjev, zarolati i prebaciti u kalup.
Uključiti
pećnicu da se ugrije na 200 st.C. Za to vrijeme ostaviti da štrudle odmore i
malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premazati ih žutanjkom razmućenim s
žličicom vode. Čim se stave štrudle u pećnicu temperatura se smanji na 180°C.
Peći
45 minuta na 180°C.
0 komentari :
Objavi komentar