Priprema 2h
Tijesto:- Kvasac razmrvimo u 4 žlice toplog mlijeka, dodamo 1 žlicu šećera, promiješamo i pokrijemo čistom krpom da se diže cca 30 min
- U zdjelu stavimo brašno, preostali šećer, sol i 8 žlica tople vode
- U sredini napravimo rupu, te stavimo dignuti kvasac
- Sve zajedno dobro umijesimo u mekše tijesto
- Nauljimo ga, kao i cijelu zdjelu u kojoj ga ostavimo da odstoji cca sat vremena (pokrijemo folijom ili krpom)
- Dignuto tijesto premijesimo, izvaljamo na pravokutnik
- U zdjelu stavimo sve sastojke, i dobro izmiješamo, dok ne dobijemo finu kremu za premazivanje
- Nadjev premažemo po izvaljanom tijestu, te ga zarolamo
- Zarolano tijesto prerežemo po sredini da dobijemo dvije role (ako je veća rola, prerežemo na četiri dijela), da dobijemo trake i pletemo kao pletenicu
- Savijemo u oblik vijenca
- Vijenac premažemo sa mješavinom jaja i malo slatkog vrhnja
- Pečemo u pećnici na 200 C cca 30 tak min
Preljev:
- Šećer u prahu pomiješamo sa limunovim sokom i prelijemo preko vijenca
Sastojci
za
8
osoba
Dizano tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 4 žlice toplog mlijeka
- 8 žlica tople vode
- 4 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
Nadjev od maka
- 200 g maka
- 120 g šećera
- 1,5 dcl vrelog mlijeka
- 1 dcl slatkog vrhnja
Preljev
- 200 g šećera u prahu
- 2-3 žlice limunovog soka
0 komentari :
Objavi komentar