4. studenoga 2014.

Vijenac s makom




 vijenac-s-makom_1

Priprema 2h

Tijesto:
  • Kvasac razmrvimo u 4 žlice toplog mlijeka, dodamo 1 žlicu šećera, promiješamo i pokrijemo čistom krpom da se diže cca 30 min 
  • U zdjelu stavimo brašno, preostali šećer, sol i 8 žlica tople vode
  • U sredini napravimo rupu, te stavimo dignuti kvasac
  • Sve zajedno dobro umijesimo u mekše tijesto
  • Nauljimo ga, kao i cijelu zdjelu u kojoj ga ostavimo da odstoji cca sat vremena (pokrijemo folijom ili krpom)
  • Dignuto tijesto premijesimo, izvaljamo na pravokutnik
Nadjev od maka:
  • U zdjelu stavimo sve sastojke, i dobro izmiješamo, dok ne dobijemo finu kremu za premazivanje
  • Nadjev premažemo po izvaljanom tijestu, te ga zarolamo
  • Zarolano tijesto prerežemo po sredini da dobijemo dvije role (ako je veća rola, prerežemo na četiri dijela), da dobijemo trake i pletemo kao pletenicu
  • Savijemo u oblik vijenca
  • Vijenac premažemo sa mješavinom jaja i malo slatkog vrhnja
  • Pečemo u pećnici na 200 C cca 30 tak min

Preljev:
  • Šećer u prahu pomiješamo sa limunovim sokom i prelijemo preko vijenca



Sastojci za 8   osoba

  • Dizano tijesto

    • 500 g glatkog brašna
    • 1/2 kocke svježeg kvasca
    • 4 žlice toplog mlijeka
    • 8 žlica tople vode
    • 4 žlice šećera
    • 1/2 žličice soli
  • Nadjev od maka

    • 200 g maka
    • 120 g šećera
    • 1,5 dcl vrelog mlijeka
    • 1 dcl slatkog vrhnja
  • Preljev

    • 200 g šećera u prahu
    • 2-3 žlice limunovog soka

Related Posts:

  • TIRAMISU CHEESECAKE Autorica popularnog bloga Domaćica spojila je dva omiljena kolača u jedan i dobila vrlo zanimljivu tortu, prikladnu i za najsvečanije trenutke. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastav:… Read More
  • Najbolja kombinacija čokolade i banane   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teško da tko može odoljeti kombinaciji čokolade i banane, a još ako se radi o desertu koji nije potrebno peći, sreći nema kraja. Fina čokolada stopl… Read More
  • Fenomenalna torta od sira i krušaka Na Foodista blogu pronašli smo recept koji je objavljen u kuharici Southern Italian Desserts čija je autorka Rosetta Constantino. Ona u ovoj sjajnoj knjizi istražuje slatka jela juga Italije, a među sladoledi… Read More
  • Nutella kolač (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolač od Nutelle i keksa Nutella i keksi savršen su spoj koji volimo svi. Upravo zbog toga morate probati ovaj super brzi, kremasti kolač. Za pripremu ove s… Read More
  • Krempita Divna krema od vanile između dva tanka i hrskava sloja lisnatog tijesta, a sve obilno posuto šećerom u prahu. Svi znamo da je riječ o krempitama, jednom od omiljenih kolača većine klinaca.  Na Poljskom blogu … Read More

0 komentari :

Objavi komentar