Grašak ne spominju često u temama o zdravlju, niti ga
uvrštavaju na popis ljekovitih namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv
bolesti. A trebali bi.
Podcijenjeni grašak prepun je hranjivih tvari, uključujući
fitokemikalije, koje su odlične u borbi protiv raka, snižavanju
kolesterola, a imaju i prebiotički efekt.
Možda je ovo povrće vaša baka servirala uz šnicle, pa se ne čini
posebno zanimljivim. Ipak, ti mali, ukusni plodovi ne samo da su
izvrstan ‘tonik’ za probavni sustav, nego štite i od visokog
kolesterola, pa čak i raka.
Istraživači sa Sveučilišta Florida napominju da je grašak dugo u
ljudskoj prehrani zbog škroba i bjelančevina koje nudi. No, mnogo toga o
zdravstvenim prednostima graška nije napisano, pa su znanstvenici
odlučili popuniti tu prazninu. Analiza hranjivih tvari koje se nalaze u grašku je pokazala sljedeće: – Vlakna iz graška povećavaju probavnu funkciju i smanjuju probavljivost škroba. – Amiloza, sastojak graška, pridonosi nižem glikemijskom indeksu ove biljke. – Vitamini i minerali iz graška igraju važnu ulogu u prevenciji
nedostatka hranjivih tvari i sprečavaju bolesti, posebno one koje se
odnose na željezo ili folnu kiselinu. – Grašak sadrži niz fitokemikalija koje imaju antioksidativno i antikancerogeno djelovanje. – Grašak sadrži saponine, koji kolesterol drže pod kontrolom i jačaju pozitivne učinke prebiotika u debelom crijevu.
Kajgana
Kako spremiti kajganu.
Izmutite jaja i vrhnje, posolite i popaprite. U tavi otopite
maslac i nekoliko minuta prodinstajte luk. Dinstanom luku dodajte sitno
narezanu crvenu papriku i nastavite dinstati 1-2 miute. Luku i…Read More
Palačinke sa sladoledom
Sastojci:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Količina:
- palačinke
12
- plazma keks
…Read More
Lambada
Svako vrijeme ima nešto ‘svoje’ po čemu ga se sjećamo, pa su tako
kasne 80-te iznjedrile popularni Lambada ples. U to sam vrijeme bila
klinka i sjećam da smo doslovce svi pokušavali plesati lambadu, neki
više, neki ma…Read More
0 komentari :
Objavi komentar