27. studenoga 2014.

Svi su ga zaboravili , a ne bi trebali ?!

juha-od-graska
 
Grašak ne spominju često u temama o zdravlju, niti ga uvrštavaju na popis ljekovitih namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv bolesti. A trebali bi.
 
Podcijenjeni grašak prepun je hranjivih tvari, uključujući fitokemikalije, koje su odlične u borbi protiv raka, snižavanju kolesterola, a imaju i prebiotički efekt. Možda je ovo povrće vaša baka servirala uz šnicle, pa se ne čini posebno zanimljivim. Ipak, ti mali, ukusni plodovi ne samo da su izvrstan ‘tonik’ za probavni sustav, nego štite i od visokog kolesterola, pa čak i raka.


Istraživači sa Sveučilišta Florida napominju da je grašak dugo u ljudskoj prehrani zbog škroba i bjelančevina koje nudi. No, mnogo toga o zdravstvenim prednostima graška nije napisano, pa su znanstvenici odlučili popuniti tu prazninu.
Analiza hranjivih tvari koje se nalaze u grašku je pokazala sljedeće:
– Vlakna iz graška povećavaju probavnu funkciju i smanjuju probavljivost škroba.
– Amiloza, sastojak graška, pridonosi nižem glikemijskom indeksu ove biljke.
– Vitamini i minerali iz graška igraju važnu ulogu u prevenciji nedostatka hranjivih tvari i sprečavaju bolesti, posebno one koje se odnose na željezo ili folnu kiselinu.
– Grašak sadrži niz fitokemikalija koje imaju antioksidativno i antikancerogeno djelovanje.
– Grašak sadrži saponine, koji kolesterol drže pod kontrolom i jačaju pozitivne učinke prebiotika u debelom crijevu.

Related Posts:

  • Desert od kajsija sa kiselim mlijekom oko 8 kajsija 400 ml gustog kiselog mlijeka ili grčkog jogurta 3 kašike meda 1 kašika očišćenih sjemenki bundeve, neslanih Priprema Kajsije oljuštite, isjecite na kriškice, pa ih prebacite u manju šerpu i na… Read More
  • Čips od narandže (1)(2)(3)(4) Izrežite narandžu na tanke šnite (1).  Stavite vodu i šećer u omjeru 1:1 da ključa (2). Stavite narandže na kratko u ključalu slatku vodu (3). Izvadite ih, ocijedite i poslažite u posudu za pečenje. Suši… Read More
  • Fish & chips Sastojci:  (za 6 porcija)   4 fileta brancina (fish) bez kože 195 g brašna 195 ml bijeloga vina 4 grančice majčine dušice 30 ml suncokretova ulja 80 g bjelanjka 1 prstohvat soli škrob 5 većih krumpira  … Read More
  • Jednostavna čorba od graška i junetine Za nas je ovo jelo idealno za proljećni ručak. Složiće te se da je čorba od graška i junetine pravi obrok za tople dane. Grašak možete čak i izmiksati kada se skuha da biste dobili kremastiju čorbu ili dio (tek jed… Read More
  • Brusketi Bruskete su apetizeri iz Italije. Mogu se poslužiti toplo ili hladno, te se mogu praviti u različitim veličinama. U ovom receptu nam treba hljeb, paradajz, dvije vrste sira, majoneza i nešto malo začina. Sastojci: 1… Read More

0 komentari :

Objavi komentar