Grašak ne spominju često u temama o zdravlju, niti ga uvrštavaju na popis ljekovitih namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv bolesti. A trebali bi.
Istraživači sa Sveučilišta Florida napominju da je grašak dugo u ljudskoj prehrani zbog škroba i bjelančevina koje nudi. No, mnogo toga o zdravstvenim prednostima graška nije napisano, pa su znanstvenici odlučili popuniti tu prazninu.
Analiza hranjivih tvari koje se nalaze u grašku je pokazala sljedeće:
– Vlakna iz graška povećavaju probavnu funkciju i smanjuju probavljivost škroba.
– Amiloza, sastojak graška, pridonosi nižem glikemijskom indeksu ove biljke.
– Vitamini i minerali iz graška igraju važnu ulogu u prevenciji nedostatka hranjivih tvari i sprečavaju bolesti, posebno one koje se odnose na željezo ili folnu kiselinu.
– Grašak sadrži niz fitokemikalija koje imaju antioksidativno i antikancerogeno djelovanje.
– Grašak sadrži saponine, koji kolesterol drže pod kontrolom i jačaju pozitivne učinke prebiotika u debelom crijevu.
0 komentari :
Objavi komentar