13. studenoga 2014.

Noćne gužvarice


Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  •  600 g brasna
  •  100 g secera
  •  100 g margarina ili masti
  •  3 dcl mleka
  •  2 zumanjca
  •  1 vrecica germe-ja koristim suvu(7g)
  •   malo soli
  •   korica 1og limuna
  • FIL



  •  300 g mljevenog maka, orasa, rogaca ili pekmeza
  •   malo mleka (1 -1,5 dcl)
  •  150 g secera u prahu
  •  2 vrecice vanilin secera
  •   korica 1og limuna

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. Prosijati brasno.
    Germu staviti sa malo secera u solju toplog mleka da nadodje.
    Secer, margarin, zumanjca i limunovu koricu pomesati sa brasnom dodati nadoslu germu i sve zamesiti sa toplim mlekom.
    Kad je dobro umesito podeliti na cetiri loptice.

  2.   Postupak uvijanja  
    Testo razviti oklagijom sto tanje jer ce se lepse uvijati imacete vise uvijenih slojeva tako ce izgledati mnogo lepse. Filovati makom.
  3. Za fil je  samo potrebno tako reci "posuriti" mak sa vrelim mlekom. Dodavajte malo po malo mleka jer ako se doda odma sve moguce je razrediti mak i jedino ga mozete zgusniti dodavajuci jos maka koji ce biti visak na kraju. Otprilike 1-1.5 dcl mleka potrebno.
  4.   Nocne Guzvarice 
    Guzvare sloziti u tepsiju u koju smo predhodno stavili papir za pecenje. Ostaviti preko noci na hladnom mestu (ne u frizideru).
  5. U jutro bi trebale narasti skoro u duplo.



  6.   Nocne Guzvarice 
    Premazati ih jajetom.
    Peci u predhodno zagrejanoj pecnici 10ak minuta na 220C a zatim smanjiti na 180C i peci jos oko pola sata.

Posluživanje

Dok se malo prohlade pripremite Vase omiljeno pice kafu, kapucino, late, toplu cokoladu...i uzivajte!

Još slika

Related Posts:

  • Predstavljamo:Dijeta za zdravu trudnoću Drugo stanje zove se upravo tako jer je "drugo stanje", tako da sve vezano za ovaj period treba imati takav tretman – poseban, a posebno prehrana trudnice.Također, termin «dijeta», iako se kod nas tu najčešće misli na dij… Read More
  • Bakalar sa rajčicom, maslinama i kobasicom Bakalar je postao strašno popularan tek nakon 90-e. Prije toga, naročito u kontinentalnom dijelu zemlje, jela se bilo koja vrsta ribe. Onda se navalilo s bakalarom, uvijek pripremljenim na isti način: na bijelo, s k… Read More
  • Musaka od krompira i mljevenog mesa Danas je na kuharski repertoar došla i jedna klasična stara dobra musaka  Često nam za ručak pripremam musake u raznim varijantama i baš zbog toga ih volim jer promjenom samo jednog sastojka ili dodat… Read More
  • Maline i limun tart Onog momenta kad sam vidjela ovaj recept znala sam da ovo moram napraviti, a sve što mi je trebalo jeste prilika. Naravno priliku uvijek možete naći kad imate posebne ljude oko sebe. I tako zakažem ja jedno slatko viđanje… Read More
  • Pljeskavice u umaku od senfa Potreban materijal: 20 dag mljevenog mesa 2 kriške starog kruha 2 kašike senfa 1 dl vrhnja 1/2 kašike kopra jaje so, biber ulje Priprema: Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, s… Read More

0 komentari :

Objavi komentar