8. studenoga 2014.

Kremšnite bez greške


Sastojci

Broj osoba:
15 osoba
  •   Biskvit:
  •  4 jaja srednje veličine
  •  4 žlice šečera
  •  4 žlice ulja
  •  4 žlice vode
  •  5 žlica brašna

  •   pola praška za pecivo
  • Krema:

  •  8 jaja srednje veličine
  •  25 dkg šečera
  •  4 vanilin šečera
  •  30 dkg oštrog brašna
  •  7,5 dcl vode
  •  7,5 dcl mlijeka
  •  15 dkg šečera u prahu
  • Premaz:

  •  0.5 l vrhnja za šlag

Priprema

Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Jednostavno
  1. Biskvit:
    Miksati jaja sa šečerom,dodati ulje,vodu i brašno sa praškom za pecivo.
    Smjesu izliti u tepsiju na pek papir i peći 15-tak min na 180*C u unaprijed ugrijanoj pećnici.
    Pečeni biskvit okrenuti,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
  2. Krema:
    U veću posudu uliti vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu) i dodati vanilin šečer,staviti kuhati na srednju vatru.
    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šečerom,kad bude pjenasto dodavati brašno i mlijeko,dobro izraditi da ne bude grudica.
  3. U vrelo mlijeko usipati smjesu od žumanjaka i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme dok kuhate kremu,umiksajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu ( ja zaposlim nekoga da mi to napravi dok mješam kremu,ali nekad jednom rukom miksam drugom mješam kremu ).

  4. Kad je žuta krema kuhana,u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri mješajte da povežete obje smjese još 2 minute.
    Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u tepsiju ,lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  5. Napravite šlag i nanesite ga na žutu kremu,zagladite nožem i pospite naribanom čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.Za glazuru otopiti čokoladu na pari i dodati joj ulje te dobro izmješati i rashladiti.
    Stavite u hladnjak na pola sata da se kremšnite ohlade i možete ih rezati.
    Režu se savršeno,nož nije potrebno umakati u vodu prije rezanja.

Posluživanje

Kad ih pipremam za neko slavlje ili nosim u goste prelijem ih mlakom glazurom od čokolade i ulja,kad se glazura počinje stezati zarežem ju da mi kasnije ne puca.
Dobar tek !

Još slika

Related Posts:

  • Pljeskavice od krompira punjene sa mesom Moji obožavaju ove pljeskavice od krompira punjene sa mesom. Probajte i vi. Vrlo je jednostavno, brzo i ukusno. Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – sirov krompir 5-6 kom.– faširan… Read More
  • Lijek Protiv bolova u zglobovima Ovo je recept moje bake, koja je imala probleme sa zglobovima. Protiv bolova u zglobovimauvek je koristila ovaj jednostavan ali efikasan recept. Rešila sam da ga podelim i sa vama, ako nekom zatreba. (adsbygoogl… Read More
  • Čokoladna torta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 20 jaja 500 g + 16 kašika šećera u prahu 500 g margarina 600 g čokolade 300 g mljevene plazme 750 g krem šlaga Rastopiti čokoladu u šerpi na tihoj vatri … Read More
  • Mak štrudle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Testo: 1 jaje kockica svezeg kvasca kasika secera 1/8l mleka 80 gr istopljenog margarina rendana kora od limuna malo soli 350-400 gr brasna 200 gr maka 1 dcl … Read More
  • Šampinjonita (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: (u ovom receptu je sve „odokativno“) Glavica crnog luka Šolja pirinča Pakovanje šampinjona 500 g kora za pitu So Vegeta Biber Preliv: Vruća voda So ulje … Read More

0 komentari :

Objavi komentar