Sastojci
- Broj osoba:
- Biskvit:
- 4 jaja srednje veličine
- 4 žlice šečera
- 4 žlice ulja
- 4 žlice vode
-
5 žlica
brašna
- pola praška za pecivo
Krema:
- 8 jaja srednje veličine
- 25 dkg šečera
- 4 vanilin šečera
- 30 dkg oštrog brašna
- 7,5 dcl vode
- 7,5 dcl mlijeka
- 15 dkg šečera u prahu
Premaz:
- 0.5 l vrhnja za šlag
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Biskvit:
Miksati jaja sa šečerom,dodati ulje,vodu i brašno sa praškom za pecivo.
Smjesu izliti u tepsiju na pek papir i peći 15-tak min na 180*C u unaprijed ugrijanoj pećnici.
Pečeni biskvit okrenuti,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
-
Krema:
U veću posudu uliti vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu) i dodati vanilin šečer,staviti kuhati na srednju vatru.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šečerom,kad bude pjenasto dodavati brašno i mlijeko,dobro izraditi da ne bude grudica.
-
U vrelo mlijeko usipati smjesu od žumanjaka i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme dok kuhate kremu,umiksajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu ( ja zaposlim nekoga da mi to napravi dok mješam kremu,ali nekad jednom rukom miksam drugom mješam kremu ).
-
Kad je žuta krema kuhana,u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri mješajte da povežete obje smjese još 2 minute.
Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u tepsiju ,lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
-
Napravite šlag i nanesite ga na žutu kremu,zagladite nožem i pospite naribanom čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.Za glazuru otopiti čokoladu na pari i dodati joj ulje te dobro izmješati i rashladiti.
Stavite u hladnjak na pola sata da se kremšnite ohlade i možete ih rezati.
Režu se savršeno,nož nije potrebno umakati u vodu prije rezanja.
Posluživanje
Kad ih pipremam za neko slavlje ili nosim u goste prelijem ih mlakom glazurom od čokolade i ulja,kad se glazura počinje stezati zarežem ju da mi kasnije ne puca.Dobar tek !
0 komentari :
Objavi komentar