8. studenoga 2014.

Kremšnite bez greške


Sastojci

Broj osoba:
15 osoba
  •   Biskvit:
  •  4 jaja srednje veličine
  •  4 žlice šečera
  •  4 žlice ulja
  •  4 žlice vode
  •  5 žlica brašna

  •   pola praška za pecivo
  • Krema:

  •  8 jaja srednje veličine
  •  25 dkg šečera
  •  4 vanilin šečera
  •  30 dkg oštrog brašna
  •  7,5 dcl vode
  •  7,5 dcl mlijeka
  •  15 dkg šečera u prahu
  • Premaz:

  •  0.5 l vrhnja za šlag

Priprema

Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Jednostavno
  1. Biskvit:
    Miksati jaja sa šečerom,dodati ulje,vodu i brašno sa praškom za pecivo.
    Smjesu izliti u tepsiju na pek papir i peći 15-tak min na 180*C u unaprijed ugrijanoj pećnici.
    Pečeni biskvit okrenuti,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
  2. Krema:
    U veću posudu uliti vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu) i dodati vanilin šečer,staviti kuhati na srednju vatru.
    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šečerom,kad bude pjenasto dodavati brašno i mlijeko,dobro izraditi da ne bude grudica.
  3. U vrelo mlijeko usipati smjesu od žumanjaka i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme dok kuhate kremu,umiksajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu ( ja zaposlim nekoga da mi to napravi dok mješam kremu,ali nekad jednom rukom miksam drugom mješam kremu ).

  4. Kad je žuta krema kuhana,u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri mješajte da povežete obje smjese još 2 minute.
    Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u tepsiju ,lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
  5. Napravite šlag i nanesite ga na žutu kremu,zagladite nožem i pospite naribanom čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.Za glazuru otopiti čokoladu na pari i dodati joj ulje te dobro izmješati i rashladiti.
    Stavite u hladnjak na pola sata da se kremšnite ohlade i možete ih rezati.
    Režu se savršeno,nož nije potrebno umakati u vodu prije rezanja.

Posluživanje

Kad ih pipremam za neko slavlje ili nosim u goste prelijem ih mlakom glazurom od čokolade i ulja,kad se glazura počinje stezati zarežem ju da mi kasnije ne puca.
Dobar tek !

Još slika

Related Posts:

  • Mesni rolati Danas cu  podeliti sa Vama recept  mesnih rolata, omiljenih u mojoj porodici. Nadam se da ce Vam se svideti.  Bice potrebno: 0,5 kg fasiranog mesa 2 glavice crnog luka 1 kesica bosiljka, so, biber te… Read More
  • Čips od banana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Moja deca vole čips. Mislim da moj slučaj nije jedinstven – danas sva deca vole i jedu čips. Međutim, mislim da je onaj iz prodavnice jedna od najlošijih st… Read More
  • Banane u čokoladnoj glazuri na štapiću (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Brz i jednostavan slatkiš za vas i vašu decu. Lako i brzo se pravi. Ako volite ukus banane i čokolade, sigurna sam da ćete biti oduševljeni. Za pripremu ovog… Read More
  • Narandzine korice u čokoladnoj glazuri Za narandzine korice u cokoladnoj glazuri bice potrebno: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 većih narandzi, 250 ml hladne vode, 500 g kristal šećera + za posipanje Priprema: Izabe… Read More
  • Hljeb sa lukom i sirom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kada sam prvi put pripremala ovaj hleb nisam očekivala takav rezultat i ukus od običnih jednostavnoh namirnica. Miris luka pomešan sa sirom i puterom – fanta… Read More

0 komentari :

Objavi komentar